2015-03-25

Verdi och Shakespeare i åsiktskorridoren


Jag tog en liten tupplur på soffan och vaknade upp till SR P1:s kulturprogram Kritiken.

Man diskuterade Verdis opera Otello, baserad på Shakespeares pjäs Othello.

Det förekom vissa snabba resonemang kring musik, sång och scenografi. Sedan lossnade det. Först ut var åsikten att detta drama kanske inte alls handlar om svartsjuka, utan om osunda mansideal. Såpass. Detta följdes sedan av en ängslig diskussion om hur man skall förhålla sig till att Otello traditionellt är svart och inte sällan spelas av svartsminkade vita människor. (Den svenska kulturvänstern har, som bekant, något slags problem med svarta människor.)

Giuseppe Verdi dog 1901. William Shakespeare sägs ha somnat in 1616. Båda herrarnas verk är en bild av respektive tidsepok. Båda försökte behandla ett evigt mänskligt ämne. Lev med det eller stanna hemma och titta på Let's Dance istället.

Naturligtvis är Verdi och Shakespeare otidsenliga och omoderna. Deras verk speglar och berättar om deras tid.

Det är upplysande för oss som lever i dag att få möta bilder av hur man såg på saker och ting förr. Det är intressant, viktigt och värdefullt för oss att få se vilka attityder och stereotypa bilder man levde med för ett par hundra år sedan. Detta är något som en normal människa är fullt kapabel att förhålla sig till. Det sätter dagens moderna samhälle i perspektiv.

Det är inte alls så att jag är emot nytolkningar och moderniseringar av klassiska verk. Vad jag stör mig på är att man kritiserar de klassiska verken som sådana, för att de inte lever upp till dagens politiskt korrekta nymorlistiska påbud. Att man kritiserar kultur från 1800- och 1600-talen för att den inte är svenskt surdegsradikal.

Hur kan man förvänta sig att vi skall förstå vår värld om vi inte skaffar oss ett grepp om hur den ständigt förändras? Hur skall vi alls kunna sätta vår egen tid i perspektiv om allt som i dag upplevs som stötande rensas ut på scenerna, ur Pippi-böckerna och ur Tintin-albumen? Och hur skall nästa generation kunna förstå sin verklighet om historien är censurerad och den klassiska kulturen tillrättalagd?

Slutligen: Jag vägrar att finna mig i att de stora, klassiska verken förminskas och misstänkliggörs bara för att de inte ryms i den svenska åsiktskorridoren. Jag blir beklämd av den svenska kulturdebatten när den hastar förbi det konstnärliga för att istället fokusera på politiska pekpinnar. Och jag blir förbannad när dagens kulturkritiker behandlar mig som om jag vore en idiot utan förmåga till självständigt och kritiskt tänkande.

16 kommentarer:

 1. Jag förstår din ilska, men har du funderat över om det faktiskt inte är så att våra kulturkritiker inte kan bättre än så. De flesta är helt enkelt inte mer belästa än att det enda de kan göra är att jämföra klassikerna med nutidens mores. Eftersom de uppenbarligen - vilket är lite udda med tanke på deras jobbeskrivning - saknar förmåga till självständigt och kritiskt tänkande hur ska de acceptera att andra besitter sådana förmågor?

  Kritkerna kan man skratta åt, men politikerna som tvingar oss att betala för skräpet förtjänar något betydligt värre.

  SvaraRadera
 2. Väl sågat!

  Satt också och lyssnade på detta program, och blev förbannad på exakt samma saker som upprörde dig Henrik.

  SR/SVT är propagandamegafoner för marxism. Det blir alltmer uppenbart för var dag som går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "SR/SVT är propagandamegafoner för marxism." Herredumilde, ett så löjligt påstående.

   Radera
 3. På temat, konstnären Markus Andersson - Varför är konsten så konstig. Riktigt bra föredrag från FreedomFest 2013

  https://vimeo.com/79332714

  SvaraRadera
 4. Till HAX,

  Hej, jag vet att du gärna vill att kommentarfälten i din blogg ska ha en levande diskussion och bli en mötesplats för en borgerlig idedebatt.

  De senaste åren har jag sett hur du till och från tvingats stänga ner den öppna/anonyma kommentarfunktionen när allt för många troll börjat driva sin egen agenda och saboterar för oss som vill skriva seriösa inlägg. Efter ett par månader hoppas du att trollen är borta och öppnar igen.

  När det är låst är antalet inlägg väldigt nära noll.

  För att slippa låsa ner kommentarfälten borde du banna en användare med extrema vänsteråsikter som systematiskt förstör för oss andra som försöker föra en borgerlig idedebatt. Som alla vet är det "Micke" jag tänker på. När det blir otrevligt här beror det nästan alltid på Micke som provoverar fram ett rått tonläge. Genom att tillåta hans grovheter legitimerar du implicit andras grovheter. Micke är extremvänster och är säkert jättenöjd med att kunna få tillåtelse att sabotera ett viktigt debattforum för oss borgerliga. Det är obegripligt att du låter honom hållas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Henrik. Gör något åt (=blockera) "Micke". Micke kan väl skapa en egen blogg där han kommenterar allt du postar och alla kommenterar till dina poster. Om du är generös kan du väl länka till Mickes blogg för de som är nyfikna på Mickes åsikter. Men bespara oss övriga från Micke.

   Gör något. Gör något nu.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Om det känns tungt för dig att jag redovisar din syn på homosexuella på en blogg där det regnar bögar så blir jag tvungen att göra bördan ännu tyngre för dig.

  http://adarkomdenja.blogspot.se/2014/10/lesbiskt-par-fick-svart-flicka-nu.html

  SvaraRadera
 7. Micke är extremvänster
  -------------------------
  Jag är liberal.Du nazist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men lägg ner, inte ens om någon skulle slå dig med en ordbok om liberalism skulle du bli liberal, du är så mycket anti-liberal man kan bli!

   Radera
 8. Bra skrivet HAX. Bara att hålla med helt.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att det är bra att alltid tolka tycka och bända isär klassikerna i förhållande till nutid.

  T.ex tror jag inte att det kommer att gå att klämma mer ur Brecht hur mycket man än försöker då den värdemässiga grunden i hans verk inte längre har någon relevans på det sätt som avsågs när dom skrevs.

  SvaraRadera
 10. Verdi, Wagner, Tjajkovskij och dom andra oroar jag mig inte för. Varken kommunister fascister eller nazister har klarat att ta död på dom genom att applicera sina värdegrunder på dom.

  SvaraRadera
 11. Verdi och Shakespeare står bland den västerländska kulturens giganter. När någon obildad stenkastare från P1 Kultur försöker nedvärdera dem så är det bara P1 Kultur som avslöjar sig som inskränkt och illitterat, som det lätt blir när man bara rekryterar vänsterextremister i små homogena nätverk.

  Det fins massor med intressant att säga om Othello, var handlingen kommer ifrån, perioden den kommer ifrån, dess användning av ordet morisk och dess betydelseglidning med mera men P1 Kultur har knappast någon med den nödvändiga bildningen. Då är det lättare med genustrams.

  Jag gissar att de inte jämförde Otellos kvinnosyn med den som är vanlig där morernas ättlingar lever idag. Vilket liv det skulle bli. Annars är det väl Jago som är den som mest liknar en svensk journalist.


  SvaraRadera
 12. Verdi och Shakespeare står bland den västerländska kulturens giganter. När någon obildad stenkastare från P1 Kultur försöker nedvärdera dem så är det bara P1 Kultur som avslöjar sig som inskränkt och illitterat, som det lätt blir när man bara rekryterar vänsterextremister i små homogena nätverk.

  Det fins massor med intressant att säga om Othello, var handlingen kommer ifrån, perioden den kommer ifrån, dess användning av ordet morisk och dess betydelseglidning med mera men P1 Kultur har knappast någon med den nödvändiga bildningen. Då är det lättare med genustrams.

  Jag gissar att de inte jämförde Otellos kvinnosyn med den som är vanlig där morernas ättlingar lever idag. Vilket liv det skulle bli. Annars är det väl Jago som är den som mest liknar en svensk journalist.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.