2015-03-31

DLD: Dags för Miljöpartiets nästa stora svek


Härom dagen lämnade regeringens utredare Sten Heckscher sitt slutliga utlåtande om datalagringen. Det var ett eko av vad han hade att säga innan valet – nämligen att han inte ser några större problem med att lagra data om människors telekommunikationer utan brottsmisstanke. Vilket är en åsikt som är rakt motsatt mot EU-domstolens dom, som säger att detta strider mot de mänskliga rättigheterna.

Nu går frågan in i regeringsmaskineriet.

Där är sossarna mycket tydliga med att de tänker fortsätta lagringen av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Miljöpartiet (som gick till val på att säga nej till datalagringen) har än så länge duckat frågan. Men nu kommer de inte undan längre. Regeringen måste bestämma väg – och MP sitter i regeringen (och är därmed också ansvarigt för dess beslut).

Som EU-domstolen alltså påpekat handlar detta om våra mänskliga rättigheter. Närmare bestämt om rätten till privatliv.

Att sossarna inte bryr sig speciellt mycket om mänskliga rättigheter i Sverige, det visste vi redan. Men för MP blir det knivigare. Det är nu de måste välja. Makten framför principerna? Fina titlar framför de mänskliga rättigheterna? Skall de ställa sig på övervakningsstatens sida eller medborgarnas?

Det är nu vi måste rikta allt ljus på MP: De får inte ducka. De får inte smita undan sitt ansvar. De får inte komma undan med att svika i tysthet.

Det blir jobbigt läge för Romson och Fridolin. Sossarna tänker som sagt inte vika en tum. Så utrymmet för MP att rädda sin heder i övervakningsfrågorna är minimalt.

Därför kommer MP förmodligen att göra som politiker alltid har gjort: Sätta läppstift på grisen.

De kommer att hänvisa till utredningar. De kommer att införa något slags tandlös granskning. De kommer att peta i lite detaljer och låtsas som om det räcker.

Med andra ord: Miljöpartiet kommer att svika. Precis som det svek om FRA (och dess samarbete med NSA) i riksdagen härom veckan.

Jag hoppas och önskar att jag har fel. Men, tyvärr...

21 kommentarer:

 1. Men ärligt talat Henrik!
  Exakt hur många löften har MP hållit?
  Exakt hur många löften har Löfven hållit?
  Dessutom är det ju som alla vet godkänt och klart via Alliansens DÖ.Om nu AKB klarar att hålla sin del av löftet.
  Det viktiga var ju att hålla SD borta (som det heter).
  Priset för det har bara liberalerna börjat betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan man säga om DÖ, men datalagringen faller inte inom den.

   Radera
  2. Nu fattar jag inte hur du tänker!
   Om vi hade fått datalagringen också med en Alliansregering dvs utan DÖ så varför hackar du på MP då?

   Radera
  3. För att MP gick till val på att riva upp den. (Och röstade emot den när de satt i opposition.) Till skillnad från borgarna.

   MP sviker.

   Alliansen hade förvisso också gjort fel - men inte brutit sina löften.

   Radera
  4. MP:s väljare har vant sig vid att deras språkrör har en egen agenda.Egentligen är det väl rätt talande för den svenska valboskapen?

   Radera
  5. Är det inte just bilden av den gemensamma värdegrunden som omfattas av alla goda krafter som orsakar hela övervakningshysterin?
   Det blir ju tvunget att övervaka dem som inte ansluter sig till värdegrunden eftersom de inte är goda krafter per definition?

   Radera
  6. Framförallt måste man ju övervaka ALLA för att kontrollera att de verkligen har den godkända värdegrunden och inte i hemlighet hyser fria tankar.

   Och eftersom övervakarna får mer betalt ju fler värdegrundsavvikelser de avslöjar...

   Radera
 2. Du tänker dig att Miljöpartiet på alldeles egen hand skulle svika m.a.o?

  SvaraRadera
 3. Man skulle kunna argumentera för att inte ens piratpartiet gjorde något annat än svek igenom att ganska farsartat totalt misslyckas som parti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte lyckas med sina föresatser är inte i närheten av att säga en sak innan valet (med hög svansföring kan tilläggas) och sedan göra något helt annat efter valet och inte ens stå för det (bara tiger som muren).

   Men det antar jag att du förstår?

   Radera
  2. Med den mediala uppbackning MP haft borde man kunnat förvänta sig mer.Så långt är jag med.
   Men man kan kompromissa om mycket för en plats vid köttgrytorna eller hur?
   Och vad det gäller jämförelsen med pp så kan nog MP:s kollision med verkligheten bli minst lika farsartad den när det drar ihop sig.
   Sedan kan man ha åsikter om vilka föresatser pp visade prov egentligen..

   Radera
  3. Skillnaden är väl att MP sitter i regeringen och att PP hade två platser av 750 i Europaparlamentet.

   Radera
  4. @Anonym
   "Men man kan kompromissa om mycket för en plats vid köttgrytorna eller hur?"
   Absolut. Att kompromissa är en del av det demokratiska spelet och så måste det vara. Dock är det inte OK att ducka och försöka tiga ihjäl frågan.

   Det som stör mig extra mycket är de MP:are (Maria Ferm m.fl) som hävdade att en röst på MP var en lika säker röst mot DLD som en röst på PP och som blev mycket förnärmade när många av oss hävdade att de skulle sälja ut dessa frågor om de väl fick makt. Nu säger de inte flaska. Det är riktigt dåligt.

   Radera
  5. Alla partier som misslyckas eller bryter löften ska naturligvis hamna i en svekdebatt.
   Men för det behövs en journalistkår värd namnet.
   Inte gläfsande knähundar som springer runt i Husses flexikoppel.

   Radera
 4. Du tycks ha väldigt höga tankar om ett parti vars både väljare och företrädare har både en och flera tomtar på loftet. Att tro att de postmodernistiska och marxistiska miljö"-nissarna på något enda litet sätt skulle ha ett uns rationalitet i sig är på gränsen till brottsligt naivt.

  RD

  SvaraRadera
 5. "Därför kommer MP förmodligen att göra som politiker alltid har gjort: Sätta läppstift på grisen."

  Undrar om dessa svek kommer att tas upp av SVT/SR? Vi vet ju sen prof. Kent Asps undersökning om partitillhörighet inom den statliga median, att den "oberoende" public service domineras av just Miljöpartister..

  SvaraRadera
 6. Följer den bokstavliga tonen tråden.

  SD har tomtar på loftet och deras journalister (dom har såna) granskar inte sitt partis stöd till massövervakningen.

  Sveket är lika stort men man får inte lida vid fixeringar om man ska se det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att ledning för SD undkommer väldigt mycket seriös kritik och att partiet driver många frågor som inte många av deras väljare skulle ställa sig bakom om de kände till det.

   Anledningen till detta är ju dock personer som du. Eftersom ni tycker att det är så förtjusande roligt att riskfritt få hata i grupp och ropa "nazist" så finns det ingen balans eller granskning.

   Vilket svenskt parti med någon möjlighet att få inflytande ska man rösta på idag om man inte är helt dum i huvudet och/eller en rutten människa?

   Tack vare dig och dom andra goda hatarna finns det bara SD som alternativ, och tyvärr är de verkligen inte något bra alternativ.

   När SD får egen majoritet är det ganska troligt att landet kollapsar helt, rakt ner i direkt inbördeskrig, dels för att folket inte kommer att öppna ögonen innan det redan är försent och inte finns något att göra, och dels för att din vilja att hata riskfritt istället för att försöka göra något positivt resulterar i att den väldigt korrupta och inkompetenta SD-ledningen kommer att få fria tyglar.

   Radera
 7. Anledningen till detta är ju dock personer som du
  ---------------------------------------
  Det har alltid varit någon annans fel att SD driver den politik man driver och att deras representanter säger och gör det dom säger och gör. Det är ingen nyhet. Vi kan ju vara glada över den glädje och positiva och kreativa stämning du (ni) som inte hatar sprider istället.


  Vilket svenskt parti med någon möjlighet att få inflytande ska man rösta på idag om man inte är helt dum i huvudet och/eller en rutten människa?
  ------------------------------
  Du bör rösta på SD om du är pragmatisk nazist och något annat parti om du inte är det och det ligger i sakens natur att sådana inte accepterar att systemet med parlamentarisk demokrati inte garanterar mindre partier inflytande oavsett om dom är nazister, revolutionära kommunister, sektliberaler eller något annat.

  Vill du ha ett annat system lär du bli tvungen att starta det inbördeskrig som ni älskar att yra om och hoppas att det inte blir ni som får sitta i läger om den majoritet som vill ha den kvar vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, du visar vad du går för, tyvärr. För en sekund trodde jag att censuren skulle medföra att du faktiskt tillförde något till diskussionen, men du visar istället att du verkligen är som en karikatyr på en rutten människa, alltigenom elak och destruktiv.

   Balkan föll ned i ett fruktansvärt inbördeskrig för några decennier sedan. Situationen var verkligen inte densamma som Sveriges, men det finns alltför många beröringspunkter tyvärr, särskilt när det gäller vad som höll igång kriget och hur stora finansiella intressen fick blodvittring och pumpade in pengar för att kunna roffa åt sig landets tillgångar medan medborgarna var upptagna med att skjuta ihjäl varandra. Utefter etniska och religiösa gränser, som det alltid slutar med.

   Det är du som älskar att yra om "nazist" hit och "nazist" dit eftersom du inte behöver backa upp det med något resonemang utan du bara får slänga ur dig lite hat.

   Jag är tvärtom väldigt och uppriktigt oroad över risken för ett framtida inbördeskrig, vilket brukar ske när ett land med stora etniska spänningar och en dominerande statsapparat får slut på pengar.

   Då kan du ju sitta där och ropa nazist och hoppas på att du får bli lägervakt någonstans. Det skulle ju passa din intellektuella nivå.

   Radera
 8. Jag är tvärtom väldigt och uppriktigt oroad över risken för ett framtida inbördeskrig.
  .-------------------------------------------
  Ja ni gillar vision om det krig som ska ge er makten. Det sipprar alltid fram genom fasaden av pragmatisk nazism.

  Alltid gjort. Hela ditt inlägg är också ett uttryck för samma pragmatiska nazidravel.

  D

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.