2015-04-01

Det allvarliga är inte att nämndemännen är SD - utan att de är politiker


De senaste dagarna har det avslöjats att ett antal SD-nämndemän i våra domstolar har uttryckt sådana åsikter att det finns skäl att anta att de kan komma att luta sig mot sina rasistiska åsikter snarare än lagen, när de dömer folk.

Det är naturligtvis bra att detta uppmärksammas. Flera av dem tycks nu dessutom lämna sina poster.

Men problemet är inte att dessa nämndemän är sverigedemokrater. Grundproblemet är att vi har politiker som lekmannadomare i våra domstolar.

Redan långt innan SD hade en enda nämndeman visade en akademisk undersökning att många nämndemän säger sig vilja döma utifrån sina politiska preferenser – och många påstår sig göra det.

Systemet med politiskt utsedda nämndemän riskerar att leda till att det går politik i de domar som utdöms. Det är allvarligt nog i sig.

Men det finns en viktigare aspekt: Maktdelning. Det skall vara vattentäta skott mellan den lagstiftande och den dömande makten.

Detta för att minska risken för maktmissbruk och rättsliga övergrepp. Enkelt uttryckt skall olika samhällsinstitutioner kunna hålla koll på varandra. Och för att göra det måste de vara oberoende av varandra.

Maktdelning är en princip som är så viktig att den på många håll anses utgöra en förutsättning (av flera) för själva demokratin. Men inte i Sverige.

8 kommentarer:

 1. Nämndemän ska naturligtvis bara utses från partier som delar den gemensamma värdegrunden!

  SvaraRadera
 2. Är det ingen som tycker det är lika problematiskt att migrationsextremister som V och MP-politiker tillåts sitta i landets migrationsdomstolar?

  Vi har ju företrädare för V som t.ex ställer till scener på flygplan i syfte att förhindra/obstruera lagliga och korrekta utvisningsförfaranden:

  http://omni.se/topic/6e58231e-345a-4148-a82e-1ed607dd1df4/019dc8cf-81cd-42aa-9474-33febcbcf0be

  Och med tanke på dessa partiers inställning till SD, kan verkligen en SDare få en rättvis rättegång om V/MP-företrädare sitter som nämndemän?

  Det blir ALLTID ett j-vla liv när nån av SDs enstaka extremister uppdagas (nån promille av alla företrädare), men aldrig med V/MPs företrädare. Är det demokrati?

  Sverige ruttnar vidare...

  SvaraRadera
 3. Rättsskipningen i Sverige är ju numera privatiserad.
  Expressen och Aftonbladet utför sina uppdrag baserat på värdegrunden.Det blir rättvisast så.

  SvaraRadera
 4. Naturligtvis ska SD representeras i det juridiska systemet av människor som företräder partiets politik hur vidrig den än är.
  Dom har ju trots allt 13 procents stöd av människor som delar dessa nämndemäns syn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Expressen/Research Gruppen ens brytt sig om att leta efter rasistiska uttalanden hos andra än SDs nämndemän?

   Du får nyansera dig lite. Nämndemän talar illa om invandrare, det är dåligt. Samma sak har hänt ungefär varje dag sen domstolens dag ett...

   Radera
 5. Det svenska politiska systemet är ju sedan 1976 inte baserat på maktdelning ens i teorin.

  SvaraRadera
 6. Det största problemet med politiska skämt är att de ofta blir valda.

  SvaraRadera
 7. Har HAX en idé om hur nämndemännen annars skall utses?

  https://www.youtube.com/watch?v=qolk_rDA9xU

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.