2015-03-26

Regeringen tänker hålla fast vid den misslyckade drogpolitiken


Regeringen har i dag beställt en rapport om narkotikapolitiken. Men hoppas inte på för mycket.

Socialdepartementet har givit projektpengar till organisationer som är kända för att stödja dagens misslyckade, repressiva drogpolitik – för att ta fram en rapport vars syfte är att ge stöd åt nämnda havererade politik.

För säkerhets skull anger regeringen att rapporten skall mynna ut i "tio punkter om hur en restriktiv och balanserad narkotikapolitik kan se ut".

Restriktiv. Inte speciellt mycket utrymme för att ifrågasätta politikens inriktning eller för att tänka nytt, med andra ord. Tio punkter, varken mer eller mindre.

Detta är en signal om att landets rödgröna regering tänker hålla fast vid en politik som har misslyckats – som dödar människor, som göder den organiserade brottsligheten och som gör brottslingar av människor som inte har skadat någon annan.

Ur pressmeddelandet...
– Vi behöver stärka den internationella samverkan inom narkotikaområdet. Inte minst för att FN:s narkotikakonventioner ska få större genomslag och på det sättet bidra till att säkerhetsställa jämlik hälsa hos hela befolkningen, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.
Uttrycket "säkerhetsställa jämlik hälsa hos hela befolkningen" är kryptiskt i sig.

Men låt oss göra en välvillig tolkning och anta att ministern på riktigt är oroad över hälsan hos landets missbrukare.

I så fall är det märkligt att regeringen vill fortsätta den repressiva politiken. Det vill säga att stämpla människor som behöver hjälp som kriminella.

Då är det bakvänt att bussa polisen på missbrukare istället för att erbjuda dem vård.

Då är det absurt att hålla fast vid en politik som orsakar fler narkotikarelaterade dödsfall per capita än vad som är fallet i länder som har en mer realistisk, liberal och human drogpolitik.

Så ministern menar nog något annat. Eller också är han uppseendeväckande trångsynt.

Regeringen har helt enkelt beställt en rapport som skall mynna ut i att politiken varken behöver vara logisk eller ta hänsyn till verkligheten.

De rödgröna tänker uppenbarligen fortsätta att köra en politik som orsakar död, elände och lidande ända in i kaklet.

Länk: Ekonomiskt stöd för att stärka internationell narkotikasamverkan »

2 kommentarer:

  1. Det där med "jämlik" är nog bara ett utslag av att regeringen lider av feminist-sjukan. Den yttrar sig ungefär som när man pratar smurf: man byter ut lite slumpmässiga ord mot "smurf" när man pratar för att ingen ska glömma att man är smurfig.

    SvaraRadera
  2. Varför lägger man inte ned den kampanjen som politikerna kör med? Det är bara en massa skitsnack och bluff då det handlar om cannabis, de andra drogerna är i en helt annan kategori som jag inte kommer att gå in på. Cannabis har egenskaper som inte ens viss sorts medicin kan rå på och då menar jag smärtstillande egenskapen och så även den delen som ökar kreativiteten. Det kanske borde vara dags att ställa alla politiker i skamvrån och således anmäla dem för egenmäktigt förfarande för den information de skickar ut och även följer är bluff och lögner som startades i USA.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.