2015-03-07

Sista rycket - nu går EU:s sedelpressar varma


På måndag gör den Europeiska Centralbanken, ECB, ett stödköp av statspapper från länderna i euro-zonen. Köpen uppgår till 60 miljarder euro (570 miljarder SEK). [Länk»]

Tydligen skall detta repeteras varje månad, i minst ett och ett halvt år framåt. Två miljarder euro varje dag, under överskådlig framtid.

Det finns mycket att säga om detta – som till exempel att man nu kommer att smygbeskatta medborgarna genom att vrida upp inflationen.

Det riktigt svindlande är att ECB nu går all in. Nu får det bära eller brista. Flyger det inte den här gången, då kommer det att gå åt helvete på allvar. Då är euro-projektet bortom all räddning.

5 kommentarer:

 1. Ännu har det dock inte blivit någon extra inflation i USA trots nästan lika stora QE som ECB planerar.
  /DNg

  SvaraRadera
 2. "Flyger det inte den här gången, då kommer det att gå åt helvete på allvar. Då är euro-projektet bortom all räddning."

  Eh, var det inte det från dag 'ett'?

  SvaraRadera
 3. Samtidigt går bankfifflaren och EU-kommissionens ordflörande Jean-Claude Juncker ut med ett förslag, att EU skall skapa en "gemensam armé"! 'Det är för svaga arméer i dagens Europa, nästan så man skrattar åt oss'. säger han. Jag under hur stor armé Luxemburg hade på den tiden han styrde. Förutom den armé av konsulter som hjälpte storföretag runt om i världen, att skattesmita, modell gigantiskt.

  SvaraRadera
 4. Nejdå Henrik, funkar det inte den här gången kommer EUs högdjur att dra slutsatsen att stödköpen var för små och öka dem...

  SvaraRadera
 5. Det har du förkunnat länge nu utan att det har hänt.

  Den förenklade synen på inflation som ges uttryck för nu, tänker jag bara kort bemöta med att om man har ett inflationsmål som man inte har hållit på väldigt länge då kan det i sig inte vara ett problem om man vidtar åtgärder för att höja inflationen.

  Valutakursändringar - som man får utan euron - de är också påtagliga för företag.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.