2015-03-03

Stridsvagnsaffären - Skandalen i skandalen


En av dagens nyheter är att Sverige har sålt pansarvagnar till ett land i krig, via Tjeckien. Vilket är ett sätt att gå runt de svenska reglerna. [Länk»]

Det som stör mig mest är dock detta: Sverige köpte de aktuella pansarvagnarna från Tyskland, där de stått uppställda i åratal. De var i riktigt dåligt skick. Sedan renoverades och moderniserades de, på de svenska skattebetalarnas bekostnad. Därefter kom Sverige på att vi nog ändå inte har något försvar som behöver dessa pansarvagnar. Så vi sålde dem till Tjeckien. Som sålde dem till Irak.

Svenska folkets skattepengar slösades bort. Det svenska försvarets kassa dränerades helt i onödan. Och även om pansarvagnarna nu sålts – så har vi knappast fått tillbaka mer än en del av de pengar som svenska försvaret och svenska politiker pumpat in i denna idiotaffär.

Det borde fan vara åtalbart.

8 kommentarer:

 1. Jag kommenterade just detta i ditt tidigare inlägg om landets feministiska utrikespolitik.

  Hela det militärindustriella komplexet i Sverige är rakt igenom korrupt - vem kunde ha anat det! Men i Sverige har det gått så långt att vi inte längre har råd med någonting alls. Vartenda öre är öronmärkt för skrupelfria fickor långt innan de ens budgeteras.

  Det borde vara åtalbart, javisst, men det är ju som borde åtalas som bestämmer vad som är lagen. Så vem ska åtala dem? Skulle någonting börja brännas kan de ju bara sälja några (av våra) JAS-plan och använda förtjänsten till att muta polis och åklagare.

  SvaraRadera
 2. Om det stämmer vad som sades på radion så köptes de in och renoverades för 300 miljoner och vi fick hit dem i början av 2000-talet. Sedan dess har de förvarat i uppvärmda hangarer fram till att de såldes till Tjeckien 2011 för ca. 30 miljoner. Bra investering...

  /A

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vilken annan skrot som blivit överflödig p.g.a försvarsbeslut under både höger och vänsterperioder anser ni ska ges bort gratis?

  SvaraRadera
 5. Är det bra eller inte bra om Irak har vapen att möta Daesh med?

  SvaraRadera
 6. Tveeggat svärd...
  Att sälja tillbaka med risk att det säljs vidare, eller behålla som kostar pengar försvaret inte har...

  Det vansinniga är förstås kortsiktigheten i svensk försvarspolitik inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen har jag inget problem med att vi borde kunna sälja till vilket land som helst. Bara det är demokratiskt. Istället säljer vi även till diktaturer, bara de inte säger sig vara i krig... Helt galet.

   Radera
  2. Det är dags att vi kliver ner från våra höga hästar och slutar försöka leka världens samvete och bror duktig, klart vi ska sälja vapen till var och en som det inte finns ett FN embargo riktat mot. Om vi blir öppna med det försvinner hela behovet med att smussla med det och då kan man inte tjäna under bordet på samma sätt.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.