2015-05-31

En högljudd debattkultur som föder tystnad


Förr i världen reste jag en del i Östeuropa. Det kommunistiska Östeuropa. Det var en kuslig värld där åsikter möttes med våld, ord möttes med vapen och fria tankar möttes med propaganda.

De flesta människor var rädda för att säga vad de tyckte. Ändå var det detta de till sist var tvungna att göra, för att fälla systemet och vinna sin frihet.

Man skall kanske inte jämföra dagens Sverige med sekelskiftets Östeuropa. Det är helt olika system. Ändå finns det saker i vårt samhälle som ger mig liknande vibbar.

De östeuropeiska diktaturerna var någorlunda förutsägbara i sitt åsiktsförtryck. Folk visste ungefär hur långt de kunde gå. Och rollfördelningen mellan förtryckare och förtryckta var rätt uppenbar.

I Sverige år 2015 är det däremot inte helt lätt att veta vad man kan komma undan med att säga, vilka reglerna är och vilka som egentligen kontrollerar samtalet.

Dels har vi en giftig blandning av hetslagstiftning (som i sig är ett brott mot principen om allas lika rättigheter) kombinerad med identitetspolitik, feminism och politisk korrekthet. Stick ut huvudet och snart har du ett drev av självutnämnda åsiktspoliser efter dig.

Dels råder en tystnadskultur kring många stora och viktiga frågor. Som övervakningsstaten, demokratin, rättsstaten och EU. Det är nog många som känner på sig att allt inte står rätt till. Men det tycks finnas något slags tyst överenskommelse om att inte dra upp sådana frågor.

(Ibland exploderar dock frågor som hållits under tätslutande lock. Som migrationsfrågorna. Men det handlar snarast om undantag som bekräftar regeln.)

Dels tycker jag mig observera hur debatten och det politiska beslutsfattandet blir allt mer frikopplat från fakta, logik och objektiva iaktagelser. Postmodernismen leder oss, blinda in i det postdemokratiska samhället.

Dels tycker jag att debatten blivit allt mer skränig, aggressiv och vulgär. (Utan att det för den sakens skull tillförs något som är speciellt intressant, utvecklande eller underhållande.)

Detta ovanpå den allmänna iaktagelsen att folk som är besvärliga ofta blir ignorerade eller utfulade – även om de ibland faktiskt råkar ha rätt.

Det är inte som i det gamla Östeuropa. Inte alls. Men det finns något obehagligt och oroväckande som vilar som en blöt filt över vårt land. Fast på ett annat sätt. I något slags stealth mode. Vi tycks odla en underförstådd kultur av tystnad med inbyggt skamstraff. En meta-intolerans som gör en fri debatt svår, ibland näst intill omöjlig att föra – vars kod är komplicerad och ofta rätt godtycklig.

Frågan är vart detta leder.

18 kommentarer:

  1. Bra artikel på ämnet
    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/karl-ove-knausgards-rasande-attack-pa-sverige/

    SvaraRadera
  2. finns det någon anledning att du inte kopplar denna observation till
    knausgårds observation? tycker det ser ut som att du argumenterar rätt så mycket på samma sätt som han
    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/karl-ove-knausgards-rasande-attack-pa-sverige/

    SvaraRadera
  3. Du undrar var detta leder.
    Kan rekommendera Bradbury, Orwell och Huxley som lite kvälls läsning för att se vilket håll det barkar.

    SvaraRadera
  4. Men vad skulle vi annars ha den gemensamma värdegrunden till?

    SvaraRadera
  5. Tror vi får ett skifte snart. Den postmoderna vänstern har kört alla sina trick och börjar bli förutsägbara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Socialliberal01 juni, 2015 22:43

      Med all sannorlikhet, ja. Den springande punkten är nu snarare hur tingens ordning kommer att se ut efter att den postmoderna vänstern glider ifrån makten och vem som fyller vakuumet.

      I takt med att den "klassiska" välfärdstatens sönderfall når kritisk punkt, och tar med sig kritiska väljargrupper i fallet (såsom LO-medlämmar, som nu börjar på allvar glida över till exempelvis SD) så kommer det tillslut inte finnas politiskt bränsle att driva cirkusen vidare längre.

      -Dock blir det ingen spektakulär kollaps som jag ser att många hoppas på; det kommer att bli lite som bankkrisen på nittiotalet, fast i det socialpolitiska området. Några sektorer får gå i putten, andra räddas av staten. Efterspelet blir en ganska brutal självsanering när de offentliga pengarna sinar och det som kvarstår dirigeras till kritiska nyckelområden istället. SD kommer med all sannorlikhet i ett sådant fall bli största borgerliga parti och triumfera......för en stund.
      -Sedan kommer de 150-200 miljarderna som de maximalt, under ideala omständigheter kan spara in på migrationsmaskineriets nedmonterande vara slut och då börjar helvetet på riktigt; för då finns det inte någon lågt hängande frukt att ta av för politikerna. Då kommer läget att bli akut, och den politiska klassen kommer att bli desperat. Och då menar jag d e s p e r a t efter medel för att hålla systemet igång. Kombinationen desperata politiker och valmanskår sjudande av missnöje kan aldrig bli bra. Då kan det bli farligt på riktigt.

      Radera
    2. Är det verkligen någon här som hoppas på en spektakulär kollaps?

      Att oroas för, beskriva, och varna för, är inte samma sak som att hoppas på.

      Tyvärr inser jag att FRA och SÄPO inte gör någon skillnad.

      Radera
  6. Detta är ingen nyhet alls, förutom för naiva indoktrinerade svenskar. Redan på 70 talet var det uppenbart vad som händer i Sverige. http://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Totalitarians

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folkhemmet och folkgemenskapsideologin som omhuldas av både sossar och sverigedemokrater, bygger på tyska 1800-talsnationalisters utopi om ett socialistiskt, klasslöst och konsensusellt samhälle. Därför är Sverige extremt konformistiskt. Särskilt åsiktskonformistiskt.

      Radera
  7. Tycker mig se att även du allt som oftast smyger in en liten brasklapp här och där för att inte dra på dig vänsterns vrede i onödan.Ett och annat ordval avslöjar också en försiktig hållning emellanåt.

    SvaraRadera
  8. Den obehagskänslan som beskrivs i texten är att du är medveten om att du uppfostrats att inte begå tanke-brott. Dubbeltänk kräver internalisering och automatisering för att individen inte skall uppleva kognitiv dissonans, och därmed ifrågasätta värdegrunden (pravda).

    SvaraRadera
  9. Den här bloggens kommentarsfält är ett lika bra exempel på konformitet som Kommunistiska partiets eller tidningen Etc facebooksidor.

    Det är ingen skillnad på er och dom. Ni är likadana men ni fattar det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snälla HAX, bannna micketrollet. Permanent och till 100 procent.

      Radera
    2. @ micketrollet

      Menar du att folk på denna bloggens kommentarsfält är livsstilsmonopolister, liksom Kommunistiska partiet eller tidningen Etc?

      För att citera Hax:

      "Alla andra idéer - socialism, konservatism, nationalism, kommunism, miljöfundamentalism och andra - är vad man skulle kunna kalla för monolitiska eller monopolistiska. De går alla ut på att den egna idén är så förträfflig att man har rätt att tvinga på alla andra människor den - eller i vart fall att tvinga alla andra att leva i ett samhälle som bygger på dess principer. Man anser sig ha en överlägsen idé - vilket i sin tur innebär att alla andra, med andra idéer, har fel."

      http://henrikalexandersson.blogspot.se/2005/07/i-all-ansprkslshet.html

      Skillnaden mellan libertarianism och andra idéer är inställningen till secession:

      https://mises.org/blog/rothbard-unlimited-secession
      http://www.ofuss.se/2015/02/750-000-svenskar-stottar-ratten-att-skapa-en-fristad/

      Radera
  10. En förutsättning för demokrati är att åsikter inte undertrycks med våld och den här bloggen gör just detta genom selektiv moderering som gynnar den egna linjen genom att tillåta trollande riktat mot människor som inte delar kommentarsfältets samlade bild av verkligheten samt genom att vägra replik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kommentarer som stoppas är antingen rena oförskämdheter, upprepningar av saker som gått flera varv eller trollande som bara syftar till att ödelägga debatten.

      Skriv bättre.

      Radera
  11. Jag har gett upp. Det går inte att säga någonting utan att få svaret "micketrollet" eller "banna micketrollet". Du kan hälsa dom figurer som likt gubben i lådan rapar "micketrollet" (och oftast inget annat med nån som helst substans) varje gång en åsikt framför som går emot den allmänna linjen att dom vunnit.

    Ni har rätt. Om allt

    Framför allt i den viktigaste frågan om "det är dom andras fel".

    SvaraRadera
  12. Jag kommer faktiskt sakna Micke om han försvinner, även om han trollar och är ganska tradig ofta.

    Behövs ju alltid en motpol för att få en dialog.
    Tycker alla lika blir det lite mycket klubben för inbördes beundran.

    Sen verkar ju HAX läsare inte ha några som helst problem att bemöta Mickes argument.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.