2015-05-04

Decemberöverenskommelsen - varför inte prova med demokrati istället?


Det parlamentariska läget är komplicerat. Beskedet från SD om att de tänker fälla varje budget som inte låter dem bestämma över 87 procent av folket / riksdagen skapar en knivig situation. Och det är inte troligt att ett nyval skulle lösa den knuten.

En blocköverskridande samlingsregering vore förödande för demokratin. Det gäller även för Decemberöverenskommelsen, som innebär att oppositionen lämnar walk over.

Men det finns ett alternativ: Att i en öppen, demokratisk process förhandla fram en budget i riksdagen, innan den går till slutlig votering. 

Det innebär att varken regeringen eller oppositionen kommer att få allt. Men det skulle kunna ge oss en stabil budget, i vilken sakpolitiken hamnar i centrum.

I ett demokratiskt system känns detta som en rimligare väg att gå än att borgerliga partier förbehållslöst röstar för en rödgrön politik. (Räkna inte med att det omvända skulle ske. Någonsin.)

Men processen måste vara öppen, ligga i riksdagen, vara fakta- och verklighetsbaserad och inbjuda till debatt. Inga back room deals.

Jag är fullt medveten om att detta vore att lägga en stor och tung uppgift på riksdagen. Ledamöterna skulle då tvingas jobba hårt för sina arvoden. (Till skillnad från DÖk, som innebär att de ger upp det politiska arbetet, men fortsätter få betalt för det.)

Om vi nu har ett system med parlamentarisk demokrati – då kanske vi borde använda det, istället för att kortsluta det?

Flattr this

10 kommentarer:

 1. Här är f.ö. dagens opinionssiffror:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6150439

  SvaraRadera
 2. Sannolikt behöver Alliansen inte alls förhandla med rasisterna utan de kan bara lägga ett enkelt förslag som på något minsta vis indikerar att man kan tänka sig att avvika något litet från miljöpartiets invandringspolitik så är saken nog biff.

  Bara något så enkelt som att svensk lag skall följas kan leda till stor förändring i "volymerna". Varför inte läsa lite Merit Wager?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man inte rasist om man läser Merit Wager?

   / hockeyfrilla

   Radera
 3. Den 'parlamentariska' demokratin har upphört/satts ur spel. Sverige styrs idag i det närmaste identiskt enl demokraturens definition.

  ”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur."

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

  SvaraRadera
 4. Det där är ett ganska snävt sätt att se på demokrati. Regeringens budgetproposition blir ordentligt genomlyst. Det finns möjlighet för allmänheten att reagera på dåliga förslag.

  Om vi däremot skulle gå in i djupa och omfattande förhandlingar i riksdagen, då skulle följden sannolikt bli bräckliga politiska kompromisser, sick-sackande ekonomisk politik där staten raserar med ena handen vad den bygger upp med den andra. Beskeden skulle också komma väldigt sent och det skulle vara tämligen omöjligt för allmänheten att väga in sina synpunkter i en offentlig debatt. Det är högst tveksamt vilka underlag som skulle finnas tillgängliga och det skulle lämna liten ledning när det kommer till tolkning av vad man egentligen menade.

  Nej, regeringen bör förbli ansvarig för den budget som läggs fram. Jag favoriserar därför en modell där riksdagen endast kan pröva den budget som regeringen lägger fram. Röstar mer än hälften av riksdagens ledamöter mot budgeten måste regeringen lägga fram en ny budget. Har riksdagen fyra gånger samma år röstat ner regeringens budget ska det anses som att riksdagen lämnat misstroendeförklaring mot regeringen.

  Principen om negativ parlamentarism bevaras. Regeringen har ett fortsatt ansvar för att budgeten fungerar som en helhet. Allmänhetens insyn och deltagande i budgetprocessen bevaras. Oppositionens rätt att fälla en budget förenas med ett ansvar att ta över om man tror att man kan göra jobbet bättre. Majoriteten bestämmer sist och slutligen hur man ska ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt, men lär väl aldrig hända.

   Radera
 5. Om de borgerliga partierna lägger en gemensam budget utan att först förhandla med SD där denna budget innehåller vissa begränsingar av kostnaderna för massinvandringen kommer SD troligen att rösta för det budgetförslaget.

  HAX, du låter som Micke när du säger att 87% av befolkningen stödjer PK-elitens självförhärligande moraliska stormakts massinvandringsprojekt.

  Det finns åtskilliga väljare i de andra partierna som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik utan att de för den skull tagit steget fullt ut och röstat på dödsknarkar-nazist-rasist-ondske-partiet.

  De flesta opinionsundersökningar visar att ca 40-45 procent av befolkningen vågar svara att de vill ha en något mindre extrem invandringspolitik.

  SvaraRadera
 6. Karl Johansson04 maj, 2015 15:46

  Ah men du, med 13% i ryggen kan man väl inte fälla en budget om inte man får hjälp av 38% andra att genomföra ett sånt "illdåd". Tror jag.

  SvaraRadera
 7. Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att fälla varje regering som vill ÖKA invandringen. Ingenting annat!

  SvaraRadera
 8. Provar igen, då posten endast innehöll kritik mot blogginnehavaren och inget annat som föranleder censur:

  Tröttsamt att återigen höra att SD vill bestämma över 87%. De vill att de andra partierna ska samtala med dem för att få deras stöd - som man ju gör i en parlamentarisk demokrati.

  Aldrig nämns att MP bestämmer över 93% då det är deras migrationspolitik som f.n. råder.

  Dessutom har SDs migrationspolitik stöd utöver deras valresultat, det visar flertal undersökningar. Varför inte kika in på nya Ms facebook och läsa kommentarerna där t.ex, eller varför inte besöka sossen Johan Westerholms blogg Ledarsidorna?

  Nä, sluta med detta vilseledande mantra som gör gällande att SD vill bestämma över 87%. Regeringen med sina 38% bestämmer just nu över 62% av folket som inte röstade på regeringen. Jag spenderar hellre min tid att förfasas över detta faktum.

  Sluta nu att rabbla massinvandrings-kultens sönderfallande och missvisande mantran.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.