2015-05-18

Myndigheterna klagar över att brottsmisstänkta försvarar sig


För andra gången på kort tid framför myndigheter åsikten att det är ett problem att människor som är misstänkta för brott försvarar sig.

Denna gång är det tolv samverkande myndigheter under det olycksbådande namnet Operativa rådet, OR, som klagar över att det är så besvärligt när misstänkta inte ger sig utan strid. Speciellt tycks detta gälla mål med hög profil, till exempel vad gäller ekobrott.

Vad är det då myndigheterna invänder mot? Några exempel...

 • Misstänkta syns i media och deltar i samhällslivet.
 • Misstänkta kommenterar vad som sägs och skrivs om målet, till exempel i sociala media.
 • Misstänkta och deras advokater ifrågasätter åklagarnas arbete.
 • Misstänkta och deras advokater påpekar brister och blottor i åklagarnas utredningar.
 • Misstänkta hyr in sakkunniga experter för att granska processen.
 • Åklagare tvingas försöka motbevisa påståenden som läggs fram av den misstänkte under den rättsliga prövningen.

Detta är uppseendeväckande.

Naturligtvis skall människor som är misstänkta för brott ha rätt att försvara sig.

Och att den som är misstänkt för brott syns i media deltar i samhällslivet – vad är det över huvud taget för problem med det?

Envar skall, som bekant, betraktas som oskyldig till dess motsatsen har bevisats.

Operativa rådets utspel är obehagligt. Speciellt med tanke på att vårt land har en justitieminister och en riksdag som inte visar någon större förståelse eller något större engagemang för rättsstaten och dess principer. Förslag om att inskränka misstänktas rätt att försvara sig har redan ventilerats – och skulle snabbt kunna landa i ändrade lagar och regler.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg är som väntat kritisk. På sin blogg skriver hon...
"En grundsten i det advokatetiska regelverket är advokatens lojalitetsplikt gentemot sin klient och skyldigheten att enbart verka för dennes bästa." (...)
"Det är inte advokatens uppgift att vara bekväm för åklagarsidan. I advokatens uppdrag ligger att ifrågasätta bevisningen och hitta alternativa förklaringar/händelseförlopp. I uppdraget ligger också att noga överväga om de processuella spelreglerna följs – av åklagarsidan och av domstolen. Är så inte fallet kan advokaten ofta ha anledning att protestera, i all synnerhet då ett processuella fel riskerar leda till en för klienten ofördelaktig utgång. Advokaten är inte till för att skapa en bekväm process vare sig för åklagaren eller för rätten. Hans intresse skall fokuseras på vad som är rätt för klienten. Det är samtidigt åklagarens skyldighet att iakttaga sin objektivitetsplikt och att styrka åtalet."
Just så!

Det enda som är upprörande med den rådande situationen är att inte alla misstänkta har möjlighet att försvara sig på ett fullgott sätt.

Läs mer:
DN - Myndigheter rustar för direktörsattacker »
• Anne Ramberg - Åklagarnas spel med hög klubba »

Flattr this

10 kommentarer:

 1. Som en tanke: http://9gag.com/gag/a8YO1r1

  SvaraRadera
 2. Problemet är (som så ofta annars) att alla inte kan köpa sig fria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är (som så ofta annars) att alla inte har rätt partibok.

   Radera
 3. Det kan aldrig vara meningen att brott skall avgöras av media. Däremot får media gärna recensera domar i efterhand. Om media används till att skapa pöbelstyrda gatlopp som jagar polis, åklagare och domare så försvinner vår rättssäkerhet.
  Tänk tanken att eftersom Hitler aldrig blev dömd för något brott och de som träffat honom privat beskrivit honom som en sällskaplig, älskvärd och omtänksam person så skall vi inte förledas att tro att han var skyldig till de hemskheter historien belastar honom med. Ungefär så kan det låta i våra media där Hitler bytts ut mot namnet på någon grovt kriminell. Tänk på att de flesta av oss är i huvudsak goda människor och ibland är vi inte goda. Jag anser att då vi skall bedöma människor skall vi först och främst se efter hur de är när de inte är goda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju polis och åklagare inte ett dugg bättre vad gäller att använda media.

   Radera
  2. vilken jävla rättssäkerhet?

   du kanske har missat den magiska rättssäkra uplevelsen att utan anledning bli misshandlad av fem väktare, nedtryckt på golvet och få mer eller mindre angenäma fotbollssparkar mot bröstkorgen,lite lägligt placerad utanför all kamerabevakning medan de skriker "sluta göra motstånd!".

   när polisen dyker upp och dna-svabbar dig för att du har blivit misshandlad och du vill göra en anmälan så skrattar de i kör.   välkommen till förorten, skulle jag säga..
   snopet nog hände det på åhléns i city.

   börjar bli lite lagom trött på detta.

   det är en på tok för lätt väg till ett vi-och-dem-samhälle.


   i dagsläget skulle jag gladeligen hälla bensin på en brinnande snut.


   beklagar ifall jag bröt någon regel.
   lite trött på det här.


   lite bara.

   vore mer eller mindre ett steg uppåt i fall micke dök upp och kallade mig nazist.

   divide and conquer..
   conquer and control..
   control..

   control.

   hälsningar från jakan.

   Radera
  3. Psykisk sjukdom är inte en indikation på nazism.

   Radera
  4. Din allmänkunskap imponerar som alltid Micke!

   Radera
 4. Eftersom dagens jurister gång på gång visar att man inte orkar stå emot allsmäktiga Expressen/Aftonbladet och allt som oftast överlämnar den dömande makten till journalisterna finns det åtmindstone delvis poänger i resonemanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningarna står oftare på polisens och åklagarens sida och sprider okritiskt deras information.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.