2015-06-05

Istället för en riksbankExemplet visar USA, men principen är allmängiltig. Och med ett free banking-system skulle staten inte kunna fiffla med bokföringen genom att trycka mer pengar.

Läs mer » | Youtube »

5 kommentarer:

 1. ... och vi ser vad som händer i Grekland vad som händer när staten inte kan trycka mer pengar.

  SvaraRadera
 2. Tja, vad är skillnaden mot att vi idag har 5 banker i Sverige med rätt att trycka pengar? Och hur ser den konkurrensen ut? Grundproblemet är att pengar skapas med ränta baserat på en skuld till banken. När vi idag betalar skatt så är det räntan på gamla statslån som dessa pengar betalas. Den s k välfärden baseras på nya lån, med nya räntor som ska betalas. Det är ett pyramidspel som liksom alla pyramidspel har ett slut om inte nya låntagare som betalar ränta tas in för att utvidga basen (vilket är orsaken till vår nuvarande massinvandring). Videon "glömmer" dessutom att Federal Reserve är privatägt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det som att free banking även innebär ett avskaffande av den statliga bankgarantin så att banker kan gå i kk likt alla andra typer av företag på en fri marknad.

   Genom att tar bort den statliga uppbackningen och tvångsstyrningen av bankerna kommer räntorna drivas upp till sunda (marknadsmässiga) nivåer när riskerna i att låta "högspelande" banker ta hand om ens kapital hamnar hos inlånaren.

   (Inlånaren kräver så klart en ränta som kompenserar risken).

   Finansspelarna kommer därmed förhoppningsvis få betala ett korrekt pris för sina spelpengar när inte staten tar riskerna.

   Radera
 3. Jag förstår inte varför man skulle ge affärsbankerna ännu ett sätt att lägga risk på kunderna för att kunna tjäna pengar. I ett system där jag bara kan hantera värdebevis för den ena eller andra banken, där,blir min frihet väsentligt beskuren till förmån för banken eftersom jag inte kan hantera mina pengar utan att banken tjänar än mer än vad den gör idag.

  Det är lustigt hur viljan till frihet så ofta slår över i mer ofrihet. Måste libertarianismen vara så lättlurad?

  SvaraRadera
 4. Otroligt pinsamt av dig HAX, privata banker skapar ju digitala pengar i samband med huslån samt kräver räntan på dem. Privata banker med ett syfte att bara skapa profit utan att ta hänsyn till nationalekonomin i stort är vansinne. Federal Reserve i USA har aldrig någonsin tryckt mer pengar, de finns för att reglera de privata bankerna, problemet är att de inte gör det, samt att kongressen inte får ha någon insyn i deras verksamhet. Vid varje keris har samma sak visat sig, men fortfarande finns idioter som tror på libertarianism trams, pinsamt. Om man ska va libertarian, så ska man lyssna på Bill Still och se hans film på youtube the secret of oz, eller lyssna på organisationen positiva pengar.
  https://www.youtube.com/watch?v=7qIhDdST27g

  Skärp dig HAX! Väx upp!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.