2015-07-25

Något håller på att hända med samtalsklimatet


Det svenska samtalsklimatet är deprimerande. Det är gapigt och anti-intellektuellt. Fri debatt offras för något slags supportermentalitet. Ett överordnat mål för många tycks vara att tysta sina motståndare istället för att själva söka och framföra goda argument. (Och vissa saker diskuteras helt enkelt inte i vårt land.)

Så där har vänstern gått på så länge jag kan minnas. Det nya är att en gapig, populistisk, nationalistisk och främlingsfientlig politisk kraft fått fotfäste i politiken. Dessa två krafter hetsar varandra in i något slags destruktiv och rätt förfärande spiral.

Genom åren har jag varit med om att vänstern (och någon enstaka nynazist) kastat gatsten mot mig, stört demonstrationer och försökt tysta mig genom att föra oväsen. Jag har hotats och fått stryk (inget riktigt allvarligt, men ändå) för mina åsikter. Allt oftare börjar jag uppleva att det även är främlingsfientliga nationalister beter sig obehagligt. Här finns en kuslig ton som för tankarna till biergarten-scenen i filmen Cabaret. Undertexten är hotfullt hånfull visavi frihetens idéer. (Nej, jag beklagar mig inte. Jag är som sagt van. Men jag vill peka på en intressant företeelse.)

Det är inget fel i att uttrycka sig enkelt, mustigt eller underhållande. Vårt land skulle behöva fler engagerande folktalare och envisa kättare. Man kan önska att fler vore skarpa i sin analys, snabba i repliken och intellektuellt spänstiga. Men det är raka motsatsen till vad vi ser i dag.

Det är mycket som behöver styras upp i vårt land. Men ju högre tonläget blir, ju mindre blir förutsättningarna för att lyckas med just detta.

Vilket för oss till elefanten i rummet: Invandringsfrågorna, som tillåts överskugga alla andra politiska frågor i vårt land. Så länge argumentationen ligger på järnrörsnivå, snuddar vid hat och bygger på förutfattade meningar – så länge kommer spänningarna att öka tills något går sönder. Vi kan, skall och måste diskutera situationen. Men det måste ske eftertänksamt, sakligt, intellektuellt hederligt – och i möjligaste mån baserat på fakta. (Till exempel som Nils Lundgren försöker göra här. ») Det måste helt enkelt gå att förhålla sig till denna debatt, erkänna de problem som de facto finns och ändå stå fast vid det öppna, fria och anständiga samhällets principer. Och utan att omfamna dessa värdens fiender.

Tyvärr förefaller det som att så väl de rödgröna som de borgerliga har lämnat walk-over – och därmed lämnat fältet fritt för (ännu) mer destruktiva krafter.

Det finns skäl att vara bekymrad.

6 kommentarer:

 1. Det är bara Jimmie Åkesson som klarar av att föra en städad debatt av vad jag har sett hittills. Övriga partier och journalister tävlar om att sänka sig under varann gång på gång.

  SvaraRadera
 2. Även liberalerna höjer tonläget och vill trycka ner sina liberala åsikter i halsen på folk, i allt i från invandring till föräldraförsäkring och vargjakt.

  Varför inte ordna en folkomröstning kring den så heta frågan om invandring? Om en valkrets vill ha hög invandring får den också fixa fram bostäder och ordna integrationen. Då skulle man slippa dagens odemokratiska och anti-liberala system där hyckleriet och dubbelmoralen är institutionaliserad och där de som sjunger mångkulturens lov bosätter sig så långt ifrån den som det är möjligt.

  SvaraRadera
 3. Nu är jag så klart partisk, då jag är konservativ (nationalist).

  Men ni liberaler har faktiskt ett ansvar här.

  Eran enorma feghet och mjäkighet mot vänstern har gjort att vänstern tillåtits ha och behålla makten. Vänstern har kunnat formulera frågeställningen, haft tolkningsföreträde och hållit i taktpinnen oavsett vem som satt i regering.

  Ni liberaler var för fega för att utmana den gapiga vänstern.

  Ni borde välkomna den växande patriotrörelsen även om ni inte uppskattar dess reaktionära drag. Ty äntligen kommer det någon som faktiskt sätter hårt mot hårt och utmanar gapvänstern.

  Det är också därför som många tidigare Allianseväljare (liberaler) söker sig till den "nya högern". Nationalisterna är de enda som kommer att sätta dit marxisterna. Något som liberalerna kunde ha gjort, men aldrig gjorde. De lät istället marxisterna behålla makten.

  SvaraRadera
 4. Hax: "...lämnat fältet fritt för (ännu) mer destruktiva krafter".

  Vad menar Du? Som "liberal" borde Du uttrycka dig i klartext. Kom igen nu, och skriv TYDLIGT vilka "destruktiva krafter" du antyder.

  Och, förklara även vad denna "destruktivitet" består av, sakligt underbyggt förstås.

  SvaraRadera
 5. Bra att du lyfter fram Lundgrens inlägg som är sakligt, påläst och väl underbyggt. Det är ett av de bättre inläggen jag har läst i ämnet och symptomatiskt så publiceras det på en obskyr blogg som få läser. Det borde vara utgångspunkten för 1h diskussion/debatt i SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem anser att "Det goda samhället" är en obskyr blogg som få läser?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.