2015-09-07

Dags att bryta handlingsförlamningen kring flyktingkatasrofen


Så... statsminister Stefan Löfven hade alltså inget att komma med på manifestationen mot flyktingkatastrofen, på Medborgarplatsen?

Aftonbladets Lena Melin kallar talet "lamt, på gränsen till platt". [Länk»] Det är bara att instämma.

Nu duger det inte att säga att "något" måste göras. En ström av traumatiserade krigsflyktingar utblandade med en del ekonomiska flyktingar (och säkert ett och annat ljusskyggt element) är just nu på väg över kontinenten.

Vad man tycker om detta är för tillfället mindre relevant. Det är som det är. Konflikten i Syrien hade kanske kunnat kväsas, men Europa lät möjligheten gå sig ur händerna. Så nu får vi försöka hantera verkligheten som den är.

Rimligen måste Sverige förbereda sig på ett förenklat och effektivt flyktingmottagande. Sådant fungerar acceptabelt på andra håll. [Länk»] Och så måste vi på något sätt uppfinna tillfällig inkvartering. Det är på väg att bli vinter och de här människorna kommer från Mellanöstern. Bara snön, minusgraderna och mörkret kommer att bli en chock för dem.

Ta det först. Sedan får man diskutera om de nyanlända skall få tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd och om de skall slussas in i den svenska socialstaten eller ej. (Vilket säkert kommer att bli en livad debatt.)

Åter till statsminister Löfven. Han skall tydligen åka och tala med förbundskansler Merkel. Förhoppningsvis kan han lära sig något. För i Tyskland har man redan tvingats hantera situationen – och man gör det på ett värdigt och effektivt sätt.

Samtidigt måste vi fundera på hur man bromsar strömmen av människor vid konfliktens nollpunkt.

Att "hjälpa flyktingar på plats" är minsann ingen okomplicerad historia – och kräver att hela EU samordnar insatsen om den över huvud taget skall få önskad effekt. (Med tanke på det mycket stora antalet flyktingar i till exempel Turkiet och Jordanien är risken stor att man kan ge hur mycket hjälp som helst i närområdet utan att flyktingströmmen för den sakens skull mattas märkbart.) Några tecken på att en sådan EU-operation planeras är för övrigt inte synliga.

Ett rimligt regimskifte i Syrien är inte heller helt lätt att få till stånd. Eller att få den syriska regimen att sluta bomba sitt eget folk. Men situationen måste hanteras på något sätt. Till dess något verkligen förändras i regionen kommer flyktingströmmen att fortsätta.

Relaterat lästips: Fraser Nelson skriver i SvD om att flyktingströmmarna inte kommer att avta. Och varför. Han har en intressant och tankeväckande infallsvinkel på frågan. »

18 kommentarer:

 1. Kollar man på den här videon så är det lätt att se vilken typ av "flyktingar" det är frågan om: http://avpixlat.info/2015/09/05/flyktingar-kastade-bort-mat-och-vatten-fran-hjalporganisationer/
  Alla kan inte få gratis tandvård osv som den där 3-åringens pappa trodde att han skulle få här. Sveriges politiker har ju tappat förståndet fullständigt! Vad är avsikten med att locka hit allt och alla till vilket pris som helst? I Danmark flyr man från polisen vidare till Sverige för att man riskerar att få jobba där för att kunna få sitt bidrag.. eller bli tillbakaskickade till Tyskland. Det är inga flyktingar det handlar om.

  Det hjälper inte att destabilisera hela den här regionen också.. vilket jag börjar misstänka är den egentliga planen nånstans högre upp.. Det kommer inte finnas nånstans att fly till tillslut för NÅN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej HMG.

   Om du försöker att läsa nyheter nånannanstans än där troll o rasister sitter o fantiserar så kan du plättlätt se at inget av det du nyss skrivit har ett uns av sanning i sig utan är just fantasier från rasister.

   Så med andra ord har du inte kommit ens med varmluft i debatten.

   Din sista tanke bevisar tyvärr att du redan är inne i den fakulteten så jag antar att du inte ens VILL veta om du har rätt eller fel som dom flesta av din kaliber.
   Tragiskt.

   Ha det
   Jan

   Radera
  2. Jag läser allt :) ..det är därför jag har de åsikterna jag har. Sveriges befolkning har blivit fullständigt hjärntvättad tyvärr. "Om du försöker att läsa nyheter nånannanstans än där troll o rasister sitter o fantiserar" Haha :-) ..så all media utanför Sveriges gränser består av troll och rasister :) Du har inte tänkt tanken att det kanske är åt andra hållet istället när det hela tiden visar sig att det är svensk media som avviker mot alla andra? Fantasivärlden är den svensk media lyckats skapa och den folk måste vakna upp ifrån. Och det börjar bli bråttom.

   Radera
 2. "..och säkert ett och annat ljusskyggt element"

  Hoppas de här har satt kurs mot Sverige. De utstrålar kompetens, engagemang, vilja att göra rätt för sig.

  https://www.facebook.com/pitupitu4/videos/418664468327501/

  SvaraRadera
 3. Och här har du förklaringen till varför flyktingarna "kastar bort" hjälpen de får, http://www.ilpost.it/2015/08/25/debunking-migrants-video-red-cross-macedonia/
  Om du verkligen tror på vad som står på Avpixlat så är du bara ett SD-nättroll och borde egentligen ignoreras...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu väntar jag bara på "debunkingen" av videon som visar hur illegalerna slår sönder grekiska ön Lesbos. Och "debunkingen" av öborna som gråtande ser sin ö förvandlas till ett helvete.

   https://www.facebook.com/pitupitu4/videos/418664468327501/

   Radera
  2. Ja.. och då är man ingen flykting om man beter sig på det viset.. religiösa skäl eller vilken orsak det än är. Ännu värre skulle jag säga. Det som står på Avpixlat har betydligt högre sanningshalt en övrig media enligt min erfarenhet. Eller de tar upp de saker som inte vanliga media tar upp. Sånt du hittar i vilken utländsk media som helst.. men inte den svenska. Du blir fullständigt hjärntvättad om du begränsar dig till svensk media.

   Radera
  3. Det finns inga ord för hur motbjudande ert förakt för människor som lider är.

   Radera
  4. Micke: Enda problemet är att du måste sluta läsa svensk media. Det är hjärntvätt du blir utsatt för.

   Radera
  5. @HMG
   Självklart, Avpixlat är inte svensk media, och skriver vare sig lögner eller bedriver hjärntvätt...

   Radera
 4. HMG, bara att du hänvisar till rasistsajten Avpixlat visar att du inte är det minsta seriös. Och din inhumana grundinställning avslöjar av ditt ordval, som "locka hit", att riskera tt få jobba för att få bidrag etc. I st för att tvingas fly från krig och inbördeskrig för att öht kunna överleva. Det du visar är att du fallit offer för en rasistisk konspirationteori. Du ser spöken i grupp i st för människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BBC och Dansk TV sprider här "rasistiska konspirationsteorier":

   http://www.bbc.com/news/world-europe-34118978

   "For two years in Istanbul, she enjoyed a comfortable life. Nour found work in a hair transplant salon, and later with Turkish state TV. She learnt Turkish, went horse-riding and dyed her hair blonde for the summer.

   But she wanted to start a new life away from the region. She aimed to make it to the Swedish city of Gothenburg where her brother lives with his young family. There, she would apply for political asylum."

   http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2015-09-06-her-loeber-flygtninge-fra-dansk-politi-vi-vil-ikke-vaere-her

   "- De havde købt billet til Sverige, og de stak af, da det gik op for dem, at de kunne risikere at blive sendt tilbage til Tyskland, siger Lisbeth Davidsen. "

   Hemskt om de skulle behöva skickas tillbaka till otäcka Tyskland, eller ännu värre; tvingas bo i Danmark där de bara får hälften så mycket i bidrag som i Sverige + att danskarna är hårdare mot religiösa fundamentalister. De vet att de kommer undan med mer i Sverige. Därför vill de hit.

   https://pbs.twimg.com/media/COO0XaBWcAAPNET.jpg

   Radera
  2. Du måste sluta gå på propagandan i media! Bara det att du tror att Avpixlat är en rasistsajt visar ju hur du gått på hela drevet. Det är bara att läsa vilken utländsk media som helst.. och jämföra så ser du snabbt vilken ren propaganda som svensk media trycker ned i huvet på befolkningen. Det är dags att vakna.. Avpixlat tar upp det som utländsk media också tar upp. Att ta bort filtret på den information som medborgarna får om världen har inget med rasism att göra, då har du missuppfattat det begreppet fullständigt :) Men det är du iofs inte ensam om..

   Radera
  3. Avpixalt är en nazisite.

   Radera
 5. Svar
  1. En tandlös organisation som blockeras av skurkstater?

   Radera
 6. Huvdsakligen skitryssland och skitkina

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.