2015-09-07

Flyktingmottagande & integration: Politikerna är det största problemet


Frågan om Sverige kan ta emot (och integrera) ett stort antal flyktingar handlar inte bara om pengar. Den sätter även ljuset på hur Sverige är konstruerat.

Politiken har skapat systemproblem som gör rimlig flyktingmottagning och integration näst intill omöjlig.

Vissa sådana problem är kända, även om ingen tycks vara beredd att ta tag i dem. Det gäller bostadspolitiken som har orsakat en akut bostadsbrist. (Vilken även drabbar vanliga svenskar.) Och det gäller den svenska arbetsmarknaden som inte lämnar utrymme för enkla instegsjobb. (Till skillnad från hur det är i många andra europeiska länder.)

Detta är de kända problemen, som ingen tycks vilja eller klara att ta tag i. Sedan har vi andra frågor som inte är så allmänt diskuterade – men som gör svensk flyktingmottagning och integration till hopplöst problematiska frågor.

En sådan fråga är den generella välfärdsstaten. I Sverige behöver man i princip inte kvala in i försäkringssystemen för sjukvård och social trygghet.

En generell välfärdsstat och i princip öppna gränser utgör helt uppenbart en oerhört stor lockelse för så väl krigsflyktingar som ekonomiska flyktingar. Konstigt vore det annars. Problemet är att dessa människor aldrig tillfört och i vissa fall aldrig kommer att tillföra något till systemens finansiering.

I en perfekt värld skulle människor ha rätt att bo var de vill – men inte på andras bekostnad. Då världen tyvärr inte är perfekt tvingas man till kompromisser. Å ena sidan har vi människor som i många fall flyr för sina liv, som måste ges en fristad. Å andra sidan är våra välfärdssystem inga outtömliga ymnighetshorn.

En rimlig kompromiss vore att ge flyktingar tillfälligt uppehållstillstånd, kost och logi plus akut sjukvård. Vill dessa flyktingar sedan ha ett permanent uppehållstillstånd och komma in i den svenska socialstaten – då måste de ha ett jobb, betala skatt och kunna försörja sig själva och de sina.

På något sätt känns detta som den enda framkomliga vägen – så länge hela det politiska Sverige vägrar att ens diskutera den generella välfärdsstaten och dess problem.

En annan stötesten, som rör integrationen, är svensk stadsplanering. Svenska städer har inte tillåtits att växa organiskt. Istället har man byggt satellitförstäder i brutal stil, fyllt dem med problemboende och "utlänningar" – och sedan har det svenska samhället i mångt och mycket retirerat från dessa områden. Vill man hindra integration, då är detta sättet.

Man slås ofta av kontrasten mot denna modell när man är utomlands. Jovisst, de flesta europeiska städer har förfärliga betongförorter, de också. Men många har även låtit stadskärnan växa och utvecklas organiskt. Områden som från början betraktats som lite tveksamma gentrifieras långsamt och många olika slags människor kommer att leva tillsammans. Nya områden blir intressanta för dem som söker en billig bostad – och de drar sedan med sig nya människor som lockas av stadsdelens nerv. Detta är städer som lever, andas och utvecklas.

Kolla till exempel in Neukölln i Berlin. Tysk arbetar- och medelklass, en stor andel turkar, en del flyktingar, hippies, hipsters och expats i en salig röra. Alla dessa människor lever nära varandra, i samma hus. Man delar på affärer och infrastruktur. Och man tvingas respektera varandra för att kunna leva tillsammans. Vilket naturligtvis skapar bättre förutsättningar för integration.

Så visst kan det finnas rimliga lösningar på många av flyktingmottagandets och integrationens problem. Saken är bara att svenska politiker gör det rakt motsatta, ofta i stor politisk enighet.

Vilket skapat en fullständigt omöjlig och ohållbar situation.

5 kommentarer:

 1. Du måste inse att det knappast finns något intresse att lösa "flyktingkrisen" som den nu ser ut. Många starka krafter har allt för mycket att vinna på att dagens situation fortsätter för att vi skall se någon verklig skillnad.
  Kryptovänstern älskar denna situation för nu kan de kalla alla till höger om socialdemokraterna för nazizstfachistsvin och kravalla fritt på gatorna medan polisen står och tittar på.
  SD älskar dagens situation för de vet att de bara behöver hålla käften för att med hög sannolikhet vara regeringsbildare 2018.
  S problem är att de har varit alldeles för effektiva i att förbättra för svenska arbetare att alla arbetare fick det så bra att de blev borgare. S lösningen på detta är att importera människor till en ny väljarbas som inte så enkelt kan assimileras in i svensk borgerlighet.
  Borgarna är förbannade på de svenska välfärdssystemen men har insett att de aldrig kommer att kunna riva ner dem på politisk väg och har därför bestämt sig att knäcka system som allmän pension, skola och sjukvård genom att överanstränga systemen tills de brakar ihop.
  Internationellt är det samma sak.
  Putin är övernöjd med att Europa plötsligt har fått en flyktingkatastrof på halsen i stället för att intressera sig för vad han sysslar med i Ukraina.
  USA. kan inte vara mer nöjt med att de lyckats destabilisera hela Mellanöstern som region och håller samtidigt trycket uppe på Europa.
  Gulfstaterna som på många sett skulle ha varit det naturliga valet för många av flyktingarna har tagit emot 0 (Noll) flyktingar. Se: https://www.youtube.com/watch?v=EW8jvcktDHE

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en gångs skull är jag inte den som är mest cynisk!

   Tror du har rätt på samtliga punkter.

   Radera
 2. Dessa områden hade kunnat bebyggas även i t.ex. Malmö. Fast då måste man be de tältande romerna om lov först. De har ju trots allt rätt att beslagta en provat mark som man vill bygga bostäder på , eller?

  SvaraRadera
 3. Förvånad vad nära vi står varandra om detta ämne. Håller med till 100% med tillägget att sköter man sig inte så åker man ut, och att lögnare o kriminella så långt det går sorteras ut vid gränsen.

  SvaraRadera
 4. Vore inte en bättre kompromiss ett "blue card", som häromdagen var det dominerande diskussionsämnet på libertarianska Free Talk Live?

  https://www.facebook.com/freetalklive/photos/a.84058224071.87982.65192954071/10153152728919072/?type=1&theater

  https://www.youtube.com/watch?v=n89xPrLPfPQ

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.