2015-09-29

Regeringen missar att utan vinst stannar Sverige

Sossarna har ett märkligt förhållande till företagande och företagare. (Vilket till exempel kommer till uttryck i debatten om vinst i välfärden.) De förstår inte hur företag fungerar, vad som driver företagare eller företagandets dynamiska effekter på samhället. Vänsterns sinnen är slutna och attityden antiintellektuell.

Det målas upp en bild av att vinst är lika med att vaska champagne – medan verkligheten är att kapital måste återinvesteras (direkt eller indirekt, i egen eller annan verksamhet) för att inte förmultna. Vinst är en förutsättning för vår ekonomiska tillväxt.

Till och med pengar på banken tillför samhällsekonomin rörelsekapital. (Och skulle någon till äventyrs vaska en flaska champagne, då skapar det i vart fall vinst och jobb i restaurangnäringen.)

Samtidigt beter sig den rödgröna regeringen själv precis på det sätt den (felaktigt) anklagar andra för att göra. Just nu ägnar sig S+MP åt att plocka ut vinst ur statliga företag, som skulle behöva återinvesteras i nämnda verksamhet. Till exempel plockar man ut miljarder ur SJ, trots att företaget står inför ett stort investeringsbehov i vagnparken. Man plockar ena sekunden ut pengar ur Akademiska Hus för att i nästa ögonblick ge förtaget i uppdrag att bygga studentbostäder. Kopplingen mellan vinst och långsiktigt, hållbart företagande finns inte i vänsterns föreställningsvärld.

Sossar är sossar. De har aldrig förstått företagandets villkor eller ens hur företag fungerar. Det vore en sak om det bara drabbade dem. Men detta handlar om Sveriges ekonomiska tillväxt. Det handlar om våra jobb, vårt välstånd och våra pensioner. Det handlar om den långsiktiga finansieringen av infrastruktur, sjukvård och utbildning. Det handlar om att skapa förutsättningar för forskning, teknisk utveckling och mänskliga framsteg.

Utan vinst stannar Sverige.

2 kommentarer:

 1. För att förekomma kommentaren: Visst kan företag växa och bidra till en expanderande ekonomi utan att formellt ge utdelning. (Vinsten återspeglas då i ett ökat (aktie)värde.)

  Vinst är dock ett bra sätt att sprida investeringar och välstånd ut i samhället i övrigt.

  SvaraRadera
 2. Hej Henrik!
  Vänligen informera det svenska folket om detta:

  http://www.youtube.com/watch?v=RkhhrDxscbY

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.