2015-10-31

Bitcoin: Något är i görningen

Bitcoin som system för snabba, enkla transaktioner oberoende av nationsgränser är oöverträffat. (Det är lite som Swish, fast gränslöst och med ett betydligt starkare skydd för användarnas privatliv.)

Bitcoin har flera fördelar framför traditionella valutor. Det blir omöjligt (eller i vart fall betydligt svårare) för stater att beslagta människors egendom, som man gjorde när man gav alla bankkonton på Cypern en haircut. Bitcoin fungerar även när bankkontor och bankomater är stängda under bank- och valutakriser, som i Grekland. Och med en förutsägbar tillväxt kan människors tillgångar inte smygbeskattas genom att staten trycker mer pengar, på det sätt som sker i t.ex. EU och USA.

Bitcoin dras även med problem. Till exempel har enstaka clearinghouse gått omkull efter IT-angrepp och/eller svindlerier.

Dessutom är Bitcoin en tämligen volatil valuta, med en växlingskurs som åker berg- och dalbana. Vilket på senare tid yttrat sig i att kursen mot USD/EUR har gått upp med ungefär 36% på 30 dagar. Å andra sidan är dagens kurs bara är en knapp tredjedel jämfört med november 2013.

Den intressanta frågan är varför Bitcoin-kursen ökar just nu. Ett svar kan vara att allt fler stora aktörer på finansmarknaden öppnar dörren mot Bitcoin. Ett annat att tilltron till all slags fiat-valutor håller på att urholkas och att Bitcoin nu står inför sitt verkliga genombrott.

Något är i görningen, frågan är bara vad.

Och när allt kommer till kritan, så kan Bitcoin – trots sina brister – vara den enda fungerande betalningskanalen vid en större systemkris.

2 kommentarer:

  1. Vid en större systemkris blir ju bitcoin - som är helt beroende av fungerande internet - känsligare än något annat. Kontanter eller guld & silver är väl det säkraste värdelagringssättet då.

    SvaraRadera
  2. @lasse Bitcoin är inte helt beroende av fungerande Internet. Transaktionsverifiering skulle onekligen behöva en något mer komplicerad lösning om Internet skulle sluta fungera (hur nu det skulle gå till) men varesig för att göra transaktioner eller verifiera dem är ett speciellt överföringsprotokoll något krav.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.