2015-10-09

Decemberöverenskommelsens grundläggande problem


Kristdemokraterna har just beslutat lämna Decemberöverenskommelsen.

DÖk lider av många brister. Den tänjer på demokratins spelregler. Och den kastrerar oppositionen.

Men det finns ett mer grundläggande problem: DÖk löser inte det problem den påstås lösa.

Så länge DÖk finns kvar – så länge kommer hela den svenska politiska debatten att vara fokuserad på SD och deras problemformuleringar. Vilket bara kommer att gynna dem.

Detta riskerar att göra dagens knepiga parlamentariska läge ännu värre på sikt.

En rimligare lösning är att släppa fram en ren S-regering, som får förhandla fram sina budgetar år för år i riksdagen. Eller att ge borgarna chansen att göra samma sak.

Det skulle dessutom tvinga SD att ge sig in i det realpolitiska träsket, istället för att låta dem posera. Vilket skulle ge SD-hypen punktering.

4 kommentarer:

 1. Jimmie Åkesson och Och Sara Skyttedal lär få en kul kväll tillsammans. Dödsstöten för KD?

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Kan lika gärna få motsatt effekt, går inte att utesluta något tänkbart scenario i det här läget, inte mer än ett sällan skådat politiskt kaos som väntar.

   Radera
 3. SD kommer inte punkteras av detta. Det är fortfarande alldeles för initiativlöst av övriga partier sett till den utveckling vi haft den senaste tiden. Inget parti är redo att revidera sin syn på invandring i kombination med välfärdsstat.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.