2015-10-10

DÖk: Faller regeringen?


Under fredagen lämnade de borgerliga partierna, med KD i spetsen, slutligen Decemberöverenskommelsen.

Så vad händer nu? En vanlig analys tycks vara – ingenting. Men jag undrar. Låt mig fundera högt.

Det finns ingen gemensam budgetmotion från Alliansen. Alla de fyra partierna har lagt fram var sin budgetmotion, som de tänker rösta på.

Men, nu när DÖk har fallit – bör man då inte återgå till normal ordning med kontraproposition i riksdagen?

I kontrapropositionsvotering ställs i så fall de borgerliga förslagen mot varandra. Ett av dem, sannolikt M-budgeten, vinner och blir motförslag till regeringens budget.

Då har vi en situation där en S+MP-budget ställs emot en M-budget i huvudvoteringen.

Utan DÖk finns inget som kräver att de övriga borgerliga partierna skall lägga ner sina röster i denna votering. De kan mycket väl rösta på M-budgeten istället.

Om då även SD röstar på M-budgeten – då antas den och regeringens budget har fallit.

I så fall är vi tillbaka i en (nästan) bekant situation. Regeringen Löfven har att välja mellan att regera på en borgerlig (moderat) budget eller inte alls.

Har jag missat något i resonemanget ovan? Eller kan regeringens budget falla vid voteringen i december?

I så fall  lutar det åt extraval under våren 2016.

13 kommentarer:

  1. Och om man inte kör kontrapropositionsvotering, då skulle Allianspartierna ändå kunna enas om att rösta på ett av de borgerliga partiernas budget - och på så sätt skapa ett samlat motförslag till vänsterbudgeten.

    SvaraRadera
  2. En annan möjlighet:

    S kickar ut MP ur regeringen. Förmodligen skulle Alliansen släppa fram en ren S-regering. Sedan får Löfven förhandla sig fram i fråga för fråga, inklusive budget. (Det skulle förmodligen vara lättare för en ren S-regering än med MP som drivankare.)

    Det skulle återföra makten till riksdagen, där den hör hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innebär inte detta att Alliansen är slut? Med allt vad det innebär. DÖ kom ju till för att Alliansens partiledare inte ville samarbeta med S var för sig. Och ingen ville att SD skulle rösta på en eventuell budget Alliansen lagt fram. En av anledningarna till att Alliansen gick med på DÖ var ju att Alliansen kunde fortsätta som Alliansen. Att splittra borgerligheten är nog S våtaste dröm. Frågan är om Alliansen nu har mod nog att hålla ihop.

      Radera
  3. KD förkastade DÖ. M följde kvickt efter för att förhindra ett veritabelt strömhopp av väljare från M till KD. Jag har dock inte hört någonting från vare sig C eller FP om saken. reagerar de inte idag så kommer de att vara halverade i slutet av nästa vecka.

    SvaraRadera
  4. Vad är det som avgör om det görs en kontrapropositionsvotering eller "vanlig" votering?

    SvaraRadera
  5. Ett tredje scenarie:

    Alliansen + SD fäller S-budgeten. Regeringen avgår, antingen frivilligt eller efter misstroendevotering.

    Alliansen tar tag i några av de akuta frågorna, får SD:s passiva stöd, går till talmannen och bildar regering utan att landet behöver gå till nyval.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stefan har alltid möjligheten att utlysa nyval om de andra avsätter honom. Om han vågar utifrån opinionssiffrorna är en annan sak.

      Radera
    2. Det vore bra för Sverige. Men då måste även volymfrågorna diskuteras..

      Radera
  6. Jag förutsätter att det kan hända, så frågan är om de borgerliga vill att det ska hända. Vill de lär de få SD med sig för de senare har god anledning att tro att de skulle tjäna på ett nyval (och därför är de nog också begränsat intresserade av att passivt stödja en ny Alliansregering utan nyval).

    SvaraRadera
  7. Kan ju också bli så att alliansen + S bildar en samlingsregering med hänvisning till flyktingkrisen och därefter implementerar stora delar av SDs politik och återskapar migrationsaxeln i svensk politik, i en förhoppning om att sätta stopp för SDs framfart.

    SvaraRadera
  8. S kommer göra allt för att förhindra att samma situation uppstår som förra vintern.

    Detta inkluderar förmodligen att vänsterblocket taktikröstar på SDs budget för att man vet att den inte håller måttet mot regeringens.

    SDs budget kommer då inte hålla måttet och alliansledamoterna kommer välja regeringens budget framför SDs. Kan SD och Alliansen fulspela så kan S fulspela, om inte SD håller sig till reglerna och etablerad praxis varför skall de andra göra det? :)

    Sen vill jag gärna veta varför inte M+FP+C+KD går ihop sig och bildar ett enda parti om de ska fortsätta i dessa hjulspår.

    SvaraRadera
  9. Missat och missat.
    AKB har ju sagt att hennes löfte om att rösta igenom S+MP:s budget kvarstår.
    Så om inte ens M tänker rösta på sin egen budget så lär knappast resten av alliansen göra det heller.
    D.v.s. DÖ lever vidare som om inget har hänt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.