2015-11-16

Gränskontroller och EU:s fria rörlighet


Det är bara att inse: Terrorattackerna och flyktingkrisen riskerar att medföra att Europa återinför sina nationella gränskontroller. Schengensamarbetets gränslösa Europa kan snart vara ett minne blott.

Detta är nedslående. Det finns ett stort symbolvärde i att Europas folk kan röra sig helt fritt på sin kontinent. Vilket våra politiska ledare knappast kommer att ta hänsyn till just nu.

Men när eller om nationella gränskontroller återinförs – då behöver det inte vara slutet för EU:s fria rörlighet i ett större perspektiv.

Kärnan i den fria rörligheten för människor i EU är att unionens medborgare skall ha rätt att arbeta, studera och bo (med egen försörjning) i vilken medlemsstat de vill.

Det är denna kärna som till varje pris måste försvaras. Nu gäller det att hålla ögonen på bollen.

17 kommentarer:

 1. Tja, EU som det är utformat var väl alltid mest till för storföretagen. De lär få sälja varor och tjänster över gränserna som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. -Korrekt. Det var tvångsgiftermålet mellan franska järnmalmskarteller och västtyska kololigopol som grundade EU inte någonting annat. Visst var fredstanken och federalismen med också på ett hörn, men i grunden är EU en produkt av storföretag och dess behov, då som nu.

   Det man kommer att göra nu är förmodligen i samma riktning; kanske stänga det fria flödet för människor men behålla för gods, tjänster och kapital. Fina fisken för alla inblandade av vikt; politikerna slipper flyktingar, och storföretagen skiter i vilket så länge kapital och varor strömmar fritt.

   Radera
 2. Bara för att man har gränskontroller hindrar det väl inte en EU medborgare att arbeta, bo och studera precis som idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det vi måste hålla ögonen på. Vi kan lätt få en massa hinder och krångel som följd av skärpta regler.

   Radera
 3. Har aldrig förstått varför fri rörlighet alltid skall översättas med noll koll.

  Hur betungande är det att visa passet vid gränspassage?

  SvaraRadera
 4. Den där symboliken är tramsig. Jag passerar genom Schweiz några gånger per, både med bil och per flyg, och passet är ju en icke-fråga. Möjligen kan jag tänka mig att folk i Luxemburg tycker det är viktigt men resten av befolkningen passerar ju inte gränsen VARJE dag så där spelar det ju ingen roll. Då är säkerhetstjafset på flyget både mycket besvärligare och mer tidskrävande än att vifta med passet.

  SvaraRadera
 5. Skånska pendlare i samma lokala stadsområde, Storköpenhamn, måste nu visa ID.

  Vad skulle jobbpendlare mellan Solna och Stockholm säga om samma behandling?

  SvaraRadera
 6. Apropå hålla ögonen på bollen är det oroväckande att alltfler libertarianer som t ex Lew Rockwell påstår att en öppen gräns mellan tvillingstäderna Helsingör och Helsingborg är ett angrepp på äganderätten.

  Men inte den fria rörligheten mellan mellan Solna och Stockholm eftersom det ligger inom samma statsimperium.

  https://mises.org/library/open-borders-are-assault-private-property

  SvaraRadera
 7. Var tog min kommentar vägen? Blev det jobbigt med kritik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du (och en del andra) lägger ibland upp länkväggar som knappast har annat syfte än att använda denna blogg för att sprida andras propaganda. Skaffa en egen blogg.

   Radera
  2. Kallar du ex-muslimen Mohammed Omars artiklar om sitt liv som muslim för propaganda? Intressant...

   Radera
 8. Vi försöker väl igen då, utan länkar:

  Problemet med den fria rörligheten är ju inte att EU-medborgare reser, arbetar, studerar och bor i andra EU-länder. Det är att den används för att ursäkta en folkvandring från Mellanöstern, Nordafrika m.fl. andra utomeuropeiska länder (som består av en stor del människor som inte har flyktingstatus enligt FNs konventioner), som fritt får vandra genom Europa i syfte att komma till välfärdsstaterna i Nordeuropa; Sverige Tyskland och UK främst.

  Att EU inte lyckats upprätthålla sina yttre gränser är roten till att den fria rörligheten inom EU nu hotas. Det enda land som försökt upprätthålla EUs yttre gräns är Ungern. Men ojoj vad mycket skit Ungern har fått från många fri rörlighets-förespråkare (särskilt i Sverige) för detta. Sverige har t.o.m. skickat kustbevakningens fartyg för att hjälpa kreti o pleti att ta sig in i Europa. Sverige tar nu emot fler migranter per capita än Turkiet.

  Kommer att tänka på uttrycket "gräva sin egen grav"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Amnexis

   Om gränskontroller är så förträffligt och mycket bättre än generell brottsbekämpning inom gränserna och att begränsa de sociala systemen (välfärdsstaten) istället för människorna, borde vi väl upprätta sådana även vid stads- och landskapsgränserna, liksom på medeltiden?

   Helst upprätta en rejäl kontrollstation och vägspärr, där du färdas dagligen till och från arbetet, så du kan känna dig säker? ;-)

   Radera
  2. Håller med dig om att begränsa välfärdsstaten till de som vill betala för den. (Lite samma som jag vill se med public service, koda skiten och låt de som vill betala för det få ett programkort.) Men så är ju inte läget just nu. Sverige dinglar med en stor sockerbit (betalad av svenska skattebetalare) framför ögonen på världens fattiga (många dock utan flyktingstatus). Klart de vill komma hit och få del av sockret.

   Gränskontroller till o från arbetet? Nja, det är ingen som varken på jobbet eller här hemma i mitt hus som lockar med företräde till jobb/bostad för jihadister, gratis pengar och fri hyra, så det känns ju lite... överflödigt.

   Nu ska jag inte gå in på de kulturella och säkerhetsmässiga aspekterna som gör att jag vill se yttre gränserna runt om EU kontrollerade. De har jag redan redogjort för i kommentarerna här:

   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2015/11/frihetens-fiender.html

   Radera
  3. Och du skall vara Sverigedemokrat? Hela det inledande kapitlet i deras program går ju ut på att den generella välfärdsstaten är den heliga gral.

   Radera
  4. Man kan inte få allt, just nu är de det parti som ser verkligheten för vad den är. Har aldrig hittat ett parti där jag håller med om 100% av deras partiprogram.

   Radera
  5. Låt mig utveckla hur jag tänker:

   Det kommer ju inte bli något liberalt lyckorike i Sverige om vi fortsätter släppa in människor från 3:e världen som förutom sin extremt konservativa syn på kvinnor, religion etc, också blir beroende av partierna som erbjuder bidrag till dem alla (SD vill ju drastiskt sänka bidrag för invandrare, dra in dem helt för religiösa organisationer iaf...). 64% av invandrarna från dessa platser röstar på vänstern. I Värmland gäller siffran 70%. Moskéer utfärdar fatwas att rösta på MP eller V.

   40% av danska muslimer vill att dansk lagstiftning ska ersättas av sharia:

   http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE8125408/4-af-10-muslimer-i-Danmark-Lovgivningen-skal-bygge-p%C3%A5-Koranen/

   Så om inflödet av dessa typer av människor fortsätter kommer som sagt inte något liberalt lyckorike infinna sig inom någon överskådlig framtid, snarare vaknar vi en dag upp i någon form av islamskt kalifat, kanske inte Daesh variant, men ett land där islam tar mer och mer utrymme och ställer mer o mer krav på att samhället ska formas efter islams regler och behov. Vi ser redan dessa trender.

   Vi har fortfarande inte en liberal narkotika politik, trots liberalers o andras idoga kämpande för det och framförande av rationella och forskningsbaserade argument, men väl oskuldskontroller på svenska sjukhus och ungdomsgäng som drar omkring i skolor och skriker åt flickor att de ska ta på sig slöjor:

   http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2898653-ungdomsgang-skramde-pa-skola#sthash.ZIOZVpDp.uxfs&st_refDomain=t.co&st_refQuery=/yxsQ93nRpP

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.