2015-11-28

Låt Sverige bli Europas tigerekonomi!


Sveriges förhållande till EU är komplicerat. Vi genomför EU-direktiv på ett övernitiskt sätt, samtidigt som många andra medlemsstater tar betydligt lättare på Bryssels påbud. Vi tar ett oproportionerligt stort ansvar för EU:s gemensamma flyktingpolitik, medan andra medlemsstater inte bryr sig alls. Och vi betalar c:a 40 miljarder kronor brutto (30 miljarder netto) för det tveksamma nöjet att drabbas av centralstyrning, korporativism, byråkrati, politiskt storhetsvansinne och demokratiskt underskott. Det känns... sådär.

Skulle Sverige klara sig utanför EU? Mitt svar är ja – om vi förvandlar vårt land till en europeisk tigerekonomi.

Sänk skatterna. Gör det betydligt lättare att driva företag. Låt oss bli en högteknologisk stormakt (och i själva bygget kommer det att behövas en hel del mindre kvalificerad arbetskraft). Gör Nobels hemland till ett internationellt nav för forskning och utveckling. Inför verklig frihandel med hela världen. Håll gränserna öppna för alla som vill vara med och bygga landet och som är beredda att försörja sig själva. Låt oss bli ett offshore-paradis vad gäller till exempel bolagsregistrering och sjöfartsregister.

Satsa på kärnkraften. Med fjärde generationens reaktorer kan vi minska utsläppen, göra driften ännu säkrare, använda kärnbränslet 100 gånger mer effektivt och göra slutförvaringen av avfallet till ett betydligt mindre problem. Tekniken finns redan i dag, ett av företagen i utvecklingens framkant är svenskt och bränslet räcker för att försörja hela världen med el i tusen års tid. Och i ett längre perspektiv kommer thorium-reaktorerna, som är ännu bättre. All elektricitet vi kan behöva under överskådlig tid finns inom räckhåll.

Byt fokus på utbildningspolitiken. Det viktiga är inte hur man lär sig utan att man gör det. Ersätt skolplikten med en läroplikt med tydliga kunskapsmål. Släpp pedagogiken i påbyggnadsutbildningen fri och var inte rädd för att samverka med näringslivet. Ta pengar från politiskt korrekt trams och satsa dem på akademisk frihet i den högre utbildningen istället.

De svenska välfärdssystemen måste individualiseras, eller i vart fall reformeras så att de går ihop ekonomiskt. Vilket skulle underlättas av en kraftig ekonomisk tillväxt. Det är välstånd som skapar förutsättningar för trygghet, inte tvärt om.

Låt folk leva sina liv efter eget huvud. (Kan tyskarna hantera sprit, gräs och sex – då borde svenskarna också kunna göra det.) Bort med en massa tramsig morallagstiftning. Gör Sverige till ett land som människor vill leva i på grund av dess frihet, öppenhet och tolerans.

Låt städerna växa både på bredden och höjden. Skapa moderna, smarta och väl fungerande kommunikationslösningar. Skapa förutsättningar för att hela landet ständigt skall kunna vara uppkopplat med högsta möjliga hastighet. Gör det möjligt att delta, arbeta och bygga Sverige även från landsorten. Fixa järnvägen och koppla ihop Sverige med det europeiska snabbtågsnätet.

Släpp ängsligheten och de negativa tankarna. Höj blicken och se framåt, istället!

Ett fantastiskt Sverige  är möjligt. Om vi vill.

25 kommentarer:

  1. Det är trist att säga det.. men ser faktiskt inte hur det ska kunna ske med den typen av politiker vi har idag.. och som det här samhället uteslutande fostrar.. med de värderingar som råder. Det ligger för djupt rotat nu i hela systemet.. som byggts under lång, lång tid. Är tveksam till om vi kan komma till detta utan att först gå via en kollaps av nuvarande system..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägg till det att många är emot förändring för att det riskerar deras inkomster. När det sker förändringar kommer det att finnas förlorare.
      Som nyliberal har jag tidigare trott på att alla tjäna på förändringarna. Långsiktigt är det så. Däremot finns det kortsiktigt förlorare.
      Om man inte inser det kommer man inte att kunna förändra.

      Radera
    2. Tiggarekonomi ligger närmare i tiden. Instämmer med HMG, hjärnorna är socialiserade hos majoriteten.

      Radera
    3. @ Jonas

      Det var inte kul att vara stearinljustillverkare när glödlampan introducerades, eller hästdrosketillverkare när bilen kom.

      Protektionism gör bara alla fattigare.

      Radera
  2. Bra skrivet HAX! Vi har för få optimister, och för många gnällspikar.

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Överlag bra idéer. Nästa fråga blir hur vi som, trots meningsskiljaktigheter på principiell nivå, skall kunna ändra det rådande paradigmet. Det tog över femtio års arbete innanför systemet att för postsocialisterna föra oss dit där vi nu står.

    Individuell opinionsbildning i envars bekantskapskrets, samverkan med faktadatabaser, och undvikande av allians med gammelmedia (att förändra ett system inifrån förutsätter att man låter systemet förändra en, i många fall). Uppsökande och sakligt men påstridigt bemötande av de konspirationsteorier och den hatpropaganda som florerar på socialistiska/mångkultursrasistiska forum kan också fungera.

    Hur man reformerar skolan vete tusan, större delen av oss kommer att sabotera varje försök till reform i den riktning du beskriver då vi efter en sådan helt plötsligt kommer att kunna kvalitetstestas och få stå till svars om vi brister i kunskap.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare
    Ps Jag har länge sett en svensk liberalism som önskvärd, där man likt Paavo å ena sidan sköter sin gård själv, men å andra sidan också hjälper sin granne. Ds

    SvaraRadera
  4. Hur många miljarder betalar vi för det tveksamma nöjet att drabbas av centralstyrning, korporativism, byråkrati, politiskt storhetsvansinne och demokratiskt underskott i Stockholm?

    Om Hax tycker att vi bör gå ur EU, varför bör vi inte få säga upp medlemskapet i Sverige?

    SvaraRadera
  5. Glöm det där.

    Finns inte på kartan med den demografi som Sverige nu har. I bästa fall kan det kanske bli något liknande Brasilien men troligen blir det något som mer påminner om MENA.

    Schweiz är väl det landet som kommer närmast det du beskriver och en absolut grundförutsättning för detta har varit järnhårda regler mot invandring från 3je världen och extremt höga minimilöner.

    Att bli ett rikt och framgångsrikt land ligger inte längre inom ramarna för möjliga utfall för Sverige. En realistisk målsättning skulle vara att förhindra totalt sönderfall och inbördeskrig, vilket lär kräva en kraftigt utbyggd och militariserad polis. Men det lär knappast ske, så det blir nog sönderfall.

    Dick Erixon skrev för någon vecka sen att "Multikultur kräver polisstat för att vara trygg", vilket självklart stämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja statsnationalistisk isolationism är ett framgångsrikt recept för ett extremt exportberoende land.

      Det var inte alls frihandel och laissez faire som gjorde Sverige rikt...

      http://www.libertarianism.org/publications/essays/how-laissez-faire-made-sweden-rich#.ixwvjwd:XePw

      Radera
    2. Anonym: Beror helt och hållet på vad man isolerar sig ifrån.

      Radera
    3. Hej.

      Hur stor var invandringen från avlägsna kulturområden med för arbetsmarknaden irrelevanta utbildningar och kunskaper?

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, lärare

      Radera
    4. @ HMG

      SD vill ju strypa den fria rörligheten mitt i Storköpenhamn (Själland/Skåne) och mellan Haparanda/Torneå. Vi borde kanske strypa den fria rörligheten mellan Solna och Stockholm också?

      @ Rikard

      Då som nu kom varje infödd person till sitt land utan erfarenhet, outbildad, och oförmögen att tala språket.

      Vilken centralplanerare är det du vill skall avgöra vilka kunskaper som är irrelevanta?

      Radera
    5. Historiska erfarenheter är inte applicerbara på den hårt reglerade svenska arbetsmarknaden med den produktivitet som krävs för anställning idag. Om arbetsmarknaden kan effektiviseras/avregleras så förändras givetvis läget. Det enda sättet som värdlandet kan göra vinst (/inte kostar något) är om lönerna sjunker och den nya arbetskraften absorberas proportionerligt.

      Radera
  6. Skatterna borde vara kvar på ungefär samma nivå som idag, då trickle-down economics bevisligen inte fungerar. Se bara på USA där 30 år av "Reaganomics" har lett till djup fattigdom, misär och närmast U-lands status bland majoriteten av befolkningen.

    Däremot borde det gå att minska byråkratin utan att sänka skatterna, införa skattelättnader för nystartade företag osv. Det finns alternativa vägar att gå.

    I övrigt är vi väl i stort sett eniga. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. >>Se bara på USA där 30 år av "Reaganomics" har lett till djup fattigdom, misär och närmast U-lands status bland majoriteten av befolkningen.<<

      Det där tror du inte ens själv på.

      Radera
    2. Jag är helt seriös.

      http://www.rollingstone.com/politics/news/six-ways-america-is-like-a-third-world-country-20140305

      Skatteverket körde följande reklamfilm runt 2002, och det är typ så det ser ut i stora delar av USA idag. USA liknar mer och mer ett U-land, vilket du skulle veta om du åkte dit.

      Radera
    3. En tretton år gammal propagandafilm producerad av statens stöldverk, ger självklart en objektiv och rättvis bild av hur det ser ut i stora delar av USA idag.

      *facepalm*

      Hur förklarar du dokumentärfilmen "101 skäl att flytta till New Hampshire" om libertarianismens högborg?

      http://101reasonsfilm.com/

      Radera
    4. Du kan hitta undantag till allt. Det finns områden i USA som har hyfsat bra infrastruktur. Det finns betydligt fler som inte har det. Jag kan peka på Solna kommun och säga att vi inte har några problem alls för att Solna inte har det.

      http://www.nytimes.com/2009/12/08/business/energy-environment/08water.html?_r=0
      http://www.businessinsider.com/10-signs-that-us-infrastructure-is-a-disaster-2013-7?IR=T
      https://www.youtube.com/watch?v=j1xOmiSnFIo

      Hur som helst, "Propagandafilmen" är klart överdriven, riktigt så illa blir det inte. Men vill du fortsätta ha rent vatten, fungerande vägnät, välklippta allmänna parker och fotbollsplaner, etc, så får du allt se till att betala lite skatt. Eller vara i den rikaste percentilen så du har råd att betala folket direkt.

      Radera
    5. Nu låter du som en annan berömd propagandafilm: "Eller så betalar man skatt".

      https://www.youtube.com/watch?v=y3hd4CKGY98

      Menar du på fullt allvar att "rent vatten, fungerande vägnät, välklippta allmänna parker och fotbollsplaner" inte kan produceras i den privata sektorn, utan skatter och centralplanering?

      Radera
  7. Kunskapskraven bör vara minimum för vad som krävs för att kunna delta i samhället: hyfsad förmåga att läsa och skriva svenska (eller varför inte slopa svenskan och gå över till engelska i stället?) och lite enkel matematik (plus, minus, gånger, delat, procent). Mer behövs inte för att kunna hantera ett enkelt jobb och betala sin skatt.

    SvaraRadera
  8. Måste Hax tvunget ha ett storsvenskt imperium från polcirkeln till Öresund?

    http://www.ofuss.se/f-a-q/

    SvaraRadera
  9. En mycket vacker tanke, möjligen utopisk. Jag kommer ihåg på 80-talet när vi fortfarande hade några kloka och framåtriktade politiker som beskrev Kunskapssamhället som den idé skulle samla oss runt. Men tyvärr så var motståndarna starkare och fick till en ohejdad invandring från MENA-länderna, ett trasproletariat vars enda väg till framgång är i kriminella gäng eller i himlen med 72 oskulder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slå upp social rörlighet.

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Social_rörlighet

      I SDs Volkhem är det politikerna som skall samla hela riket runt olika ideprojekt?

      Radera
  10. Jag vill rösta på HAX

    // Hugo Barklund

    SvaraRadera
  11. Gör Sverige till en kristen nation, ha bön i skolan och besök i kyrkan varje söndag och kristen tv sändning. Skapa en kristen public service och en god kärnfamilj. Älska Gud.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.