2015-11-23

Nu sätts Rättsstaten på prov


Det har väckts åtal för terroristbrott (alternativt folkrättsbrott och mord) mot två hemvändande IS-krigare.

Nu återstår att se hur fallet utvecklas. Bevisläget är till sin natur komplicerat, då brottet skall ha begåtts i Syrien. Men det finns enligt uppgift bildbevis, vars värde dock är omstritt.

Fallet är intressant i sig och det ställer många principiella frågor. Men detta går långt bortom målet som sådant. Frågan som hänger i luften är...

Skall det vara möjligt att sticka till Syrien och kriga för IS och sedan komma hem som om inget har hänt?

Frågan har många dimensioner. Ett par är uppenbara: Vi bör nog inte ha entusiastiska våldsverkare från en religiös dödskult strövande fritt bland vanligt, fredligt, hederligt folk. Och man skall inte tro att man kan komma undan med terrorism, våldtäkt och överlagt mord bara genom att hänvisa till något slags krigsliknande tillstånd.

Om inte annat skall krigets lagar upprätthållas. Man får till exempel inte avrätta fiendesoldater.

Samtidigt måste beviskraven vara höga och rättssäkerheten stor. Detta får absolut inte bli något slags skenrättegång för att statuera exempel.

Mycket står på spel. Detta måste skötas fläckfritt – oavsett vilket utfallet blir.

Länkar:
• Åtalas för terrorbrott i Göteborg »
• Göteborgare åtalas för folkrättsbrott och mord »

15 kommentarer:

 1. Det borde utredas om det vore lämpligt med ett explicit förbud mot att ta del krigshandlingar utomlands, även folkrättsligt legitim sådan, utan regeringens tillstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är en knepigare fråga än man först tror.

   Radera
  2. Mjo, men det finns en hel del som även strider MOT IS...skall vi sparka dessa i skrevet också`?

   Radera
 2. Skall det vara möjligt att sticka till Danmark och utföra ett sexköp och sedan komma hem som om inget har hänt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Du har då inte kränkt någon annans liv, säkerhet eller egendom.

   2. Point taken. Men jag tror gränsen går vid brott mot mänskligheten och krigsbrott.

   Radera
  2. Men om man bara strider "vanligt" i Syrien åt IS så uppfyller man inte ditt krav.

   Ändå sättet då är väl att klassa vissa organisationer som "olagliga", t.ex. via FN. Men inte heller det är oproblematiskt. Som vi kan lära av historien är det ofta en väldigt tunn linje mellan att vara frihetskämpe och terrorist. Men i fallet IS känns väl detta rätt oproblematiskt med tanke på de terrordåd de tagit på sig.

   Radera
  3. @Jan Andersson Att köpa sex i Danmark är inte straffbart i Sverige. Om alla svenskar köpte sex i Sverige så skulle förmodligen den moralistiska lagen upphävas. Detta skulle vara till gagn för de idag diskriminerade/marginaliserade prostituerade.I den meningen så är det tänkbart att det är ett moraliskt påbjudet eller åtminstone hedervärt att köpa sex i Sverige!

   Radera
  4. @ nationalekonomen

   Menar du på fullt allvar, att de helsingborgare som bojkottar sina lokala bordeller, vilka flyttade 4 km västerut till tvillingstaden eftersom de vägrade anpassa sig efter den uppsvenska frikyrkopuritanismens tyranni, är Stockholms hedervärdiga (underdåniga) patrioter?

   Detta är protektionistiskt resonemang in absurdum.

   Tror snarare att sexköpslagen i ett allt mer integrerat Västeuropa och Öresundsregion, liksom berlinmuren och den svenska alkoholmodellen som är anpassad efter uppsvenska nykterhetstraditioner, kommer falla samman av ett tryck både in- och utifrån.

   Varför inte snarare gå in för lokalt oberoende?

   http://scania.org/
   https://mises.org/blog/rothbard-unlimited-secession

   Radera
  5. Halsingen, jag förstår inte, det låter som att du och nationalekonomen delar åsikter.

   Radera
  6. @ Hampus Sjöberg

   Som jag tolkar nationalekonomen, uppmanar han att "köpa helsingborgskt" (svenskt) när rusdrycker eller köpesex är fullt lagligt 4 (fyra) futtiga kilometer från min husknut i Helsingør, men repression råder om man har oturen befinna sig på ”fel” sida av Karl XI:s gamla Järnridå. I samma lokala stadsområde?

   Radera
 3. Har den libertarianska debatten om extraterritorialitet kanske relevans här?

  Under systemet som rådde i det medeltida Skandinavien kunde såvitt jag förstått t.ex. skåningar i Gotland så länge det gällde deras egna affärer välja att leva enligt Skaanske Lov (Skånelagen), Gutalagen eller Visby stadslag och en gotlänning i Skåneland (Östdanmark) välja att leva enligt Gutalagen, Skaanske Lov eller de östdanska bylovene (stadslagarna)?

  http://www.mises.se/2012/04/25/debatten-om-extraterritorialitet-i-kina/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan det blir tal om lokala oberoende territorier bör ni ultra-liberaler verka för en uppmjukad vapenlagstiftning, då rätten och möjligheten att försvara sitt lokala oberoende är en absolut förutsättning för seccesion av den grad ni förespråkar (anonym och halsingen - kanske samma - apropå konstgräs...?).

   Eller?

   Radera
  2. @ Amnexis

   Har man det minsta kunskap om libertariansk ("ultra-liberal") filosofi, vet man att rätten till självförsvar/bära vapen går i hand i hand med secession.

   Men jag förstår att secession svider och sticker extra i ögat på storsvenska chauvinister/dominalister i SD :-)

   Radera
 4. Helt fel väg att gå, det de eventuellt har gjort har inte utförts på svensk mark och därför utanför svensk jurisdiktion. Om något får det skapas en Tribunal i Haag för detta.

  Vi är inte livegna staten, och det ska inte uppmuntras att åtala folk för vad de har gjort utanför Sveriges gränser oavsett vad man tycker om det eventuella brottet.

  SvaraRadera
 5. Hax skriver: "Detta måste skötas fläckfritt – oavsett vilket utfallet blir."
  -Yeah, god luck with that! Varför flyttar inte alla Libertarianer till en ödslig landsbyggd och tar över politiken där och skapar ett samhälle i samhället. Locka dit alla typer av människor sedan med hjälp av er politik.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.