2015-11-09

Och bostäderna..?

Att den svenska bostadskrisen är akut är ingen nyhet. Inte heller att våra politiker endast avser att låta bygga del av de bostäder som behövs.

Detta är redan ett allmänt problem i det svenska samhället. Lägger man till det alla flyktingar som inte kan bo i tält, på förläggningar och i evakueringsboenden hur länge som helst – då är sammanbrottet totalt.

Om politikerna alls skall fortsätta styra det här, då måste de dels få fart på byggandet – dels göra som forskaren Jan Jörnmark har föreslagit: Att sätta upp en regel som säger att en viss andel av alla bostäder som byggs skall vara enklare och billigare boende.

Eller så säger man att man släpper byggandet fritt – och upprätthåller bara en Lex Jörnmark.

Ett tredje alternativ är att politikerna (och byråkratin) helt drar sig ur bostadsbyggandet. Det kan knappast bli värre än i dag. Och på en fri marknad tenderar utbudet att spontant möta efterfrågan. Människor behöver bostäder, vilket byggherrar och bostadsbolag kan tjäna pengar på. Så låt dem då göra det.

Men varken regeringen eller oppositionen verkar vilja göra något alls.

2 kommentarer:

 1. Tjänar verkligen byggherrar/bolag på att marknaden släpps fri? I nuläget är det ju betalningsförmågan som avgör om det byggs eller ej, skulle marknaden släppas fri skulle ju byggnationerna tvingas ner i pris för att möta efterfrågan (betalningsviljan) rätta mig gärna varför jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När bostadsmarknaden var "fri", fram till slutet av 1920-talet så byggdes det inte så mycket billiga bostäder, som det behövdes, eftersom man som byggherre inte hade, då som nu, något intresse av att dumpa marknaden, och därmed minska sina inkomster.

   Detta "märkliga" förhållande lade grunden till att den s.k allmännyttan, med bl.a Familjebostäder, Svenska Bosräder och Stockholmshem kom till stånd.

   En helt "fri" marknad är en utopi på samma nivå som kommunism. Den med störst tanks bestämmer.

   Man kan lätt bygga bort bostadsbristen ifall den politiska viljan finns, som den fanns på slutet av 1920-talet. Man bygger på höjden, istället för som nu på tvären.

   Med en tjog rejäla skyskrapor a 200-300 våningar vardera, så finns det bostäder för alla.

   Jag bor gärna högst upp, ifall ingen annan vågar! :-).

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.