2015-11-04

Sluta rösta på politiker som driver en bakvänd drogpolitik!


Betyder människoliv något för svenska politiker?

Den repressiva svenska drogpolitiken skördar allt fler människoliv. [Länk»] I många andra länder begriper man att en hårdhänt drogpolitik bara skapar fler problem – och väljer därför en mjukare linje, som att avkriminalisera innehav av droger för personligt bruk. Detta skedde senast härom dagen på Irland. [Länk»]

Frågan är varför svenska politiker vägrar att ens se kopplingen mellan den förda politiken och dess effekter. I Sverige blir problemen allt värre. Länder med en mer liberal drogpolitik har betydligt lägre drogrelaterad dödlighet. Inom många andra politikområden skulle sådana samband tas på allvar. Men när det gäller droger vill man inte ens diskutera saken.

Och det handlar inte bara om dödsfall. Svensk drogpolitik skapar onödigt lidande och hindrar människor med problem från att söka vård. Man gör brottslingar av icke-problematiska brukare, som inte skadar någon annan människa. Den förda politiken göder organiserad brottslighet och gängkriminalitet – vilket bland annat leder till ökat våld på gator och torg. Att dödsskjutningarna ökar är knappast en slump. [Länk»]

Det finns uppenbarligen en mental blockering i frågan bland svenska politiker. Kanske är det en psykologisk skyddsmekanism. De är oförmögna att närma sig tanken att den politik de har fört faktiskt dödar människor. De varken vill eller vågar erkänna offentligt att de har gjort fel.

Samtidigt finns det människor som tjänar på den politik som förs och som till varje pris tänker försvara den. Vi har en armé av anställda i offentlig förvaltning och skattefinansierade organisationer vars levebröd är beroende av att vi har en repressiv drogpolitik, hur misslyckad den än må vara.

För polisen är det lättare att jaga människor som använder droger än att ge sig i kast med mer svårutredda, riktiga brott som drabbar människors säkerhet och egendom. (Varje pinne i statistiken är värd lika mycket, så man plockar hellre lågt hängande frukt.)

Skattebetalarna tvingas alltså betala för en kontraproduktiv verksamhet – som samtidigt styr bort ordningsmaktens och rättsväsendets resurser från viktigare uppgifter.

Förbudet mot att ens ha narkotiska preparat i kroppen skapar också rättsosäkerhet – eftersom det ger polisen möjlighet att trakassera i princip vem som helst, på synnerligen vaga grunder. Vilket ofta sker.

Misslyckandet för den svenska drogpolitiken är totalt.

Sluta rösta på politiker som gör så här!

Läs även: Svensk drogpolitik dödar fler än någonsin »

9 kommentarer:

 1. Det är naturligtvis en kombination av kognitiv dissonans; poliser, socialarbetare jurister (och kriminella för den delen) som lever gott på politiken och därför uppfattar verkligheten osakligt och dels en moralistisk puritanistisk dimension av den svenska nationalismen a la "hel och ren" eller "ljust och fräscht"..

  SvaraRadera
 2. Innebär det inte att sluta rösta helt?

  Det är som med porren, prostitutionen och alkoholen.

  Den frikyrkopuritanska konformiteten är monumental.

  SvaraRadera
 3. Halsingen har fattat galoppen...

  SvaraRadera
 4. Lustigt att den enda riksdagsman som slagits för skademinimerings-politik i riksdagen är den nu avlidne SD-ledamoten William Petzäll (han blev iofs politisk vilde på slutet).

  SvaraRadera
 5. @Amnexis SD har en relativt sett genomtänkt invandrarpolitik. Men i övrigt hänseende är det väl i ärlighetens namn ett nymoralistiskt parti i klass med KD?

  SvaraRadera
 6. Så kom då beskedet från FN, att Sverig bryter mot de mänskliga rättigheterna http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fn-sveriges-narkotikapolitik-lever-inte-upp-till-manskliga-rattigheter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev ju en artikel som inte kom in i sydsvenskan, när jag ifrågasatte Fanny Nygren på FMN för hennes vinklade artikel i samma tidning, när jag tog upp droger i ett större perspektiv, och inte har tunnelseendé som många andra i samhället. min artikel finns här .. http://endocannabinoider.bloggplatsen.se/2015/07/10/11137453-svar-angaende-fanny-nybergs-fmn-insandare-i-sydsvenskan/

   Radera
  2. Jag är ju fast på dödsknarket, det kommer ju att bli min död, jag kan ju inte sluta röka tobak, det står ju på paketen "RÖKNING DÖDAR" så då måste det ju vara ett dödsknark. tidningarna är ju så bra på att vinkla till det. annars så hade dom ju inte sålt några tidningar såg att rökningen dödar minst 12.000 varje år i Sverige. http://tobaksfakta.se/nyheter/dubbelt-sa-manga-dor-av-tobak-an-hittills-beraknat/

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.