2015-12-05

Demokraturen


Inget är nytt under solen. Dessa rader är ur en DN-artikel från 1965....
"I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur." 
— Wilhelm Moberg

9 kommentarer:

 1. Demokratur kanske också kan benämnas oligarki?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Oligarki

  SvaraRadera
 2. Kan vi vara säkra på att det inte är bibeln som ligger bakom dagens demokratur? Det tycker jag vi måste tillsätta en utredning kring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare är det SD:s religion statolatri och folkhemmets folkgemenskapsideologi som ligger bakom.

   http://badquaker.com/archives/311
   https://www.lewrockwell.com/lrc-blog/american-statolatry/

   Radera
  2. LOL. Ja SD har verkligen fått bestämma jättemycket av Sveriges förda politik. Politiker från höger till vänster slåss nästan för att få samarbeta med dem.

   Dra den om Rödluvan när du ändå är igång...

   Radera
  3. Ja det är ju inte alls så att ditt parti identifierar sig själva som "socialdemokratin för 60 år sen" och vurmar för Volkhemmet...

   Dra den om att sossarna och folkhemmet byggde Sveriges välstånd, och Sverige har varit ett kulturellt enhetligt land, med ett folk, ett språk och en historisk bakgrund när du ändå är igång, mytoman-Amnexis...

   Radera
  4. Nu glider ål-anonym från ämnet, du påstod att SD låg bakom dagens demokratur. Det har du inte lyckats styrka utan glider iväg likt en orm och byter ämne.

   Men om du vill fördjupa dig i vad svensk kultur innebär, så läs Lars Anders Johansson (Timbro) intressanta text om den svenska kulturen:

   http://www.larsandersjohansson.se/?p=4747

   Läs sedan vad SD skriver själva om sin kulturpolitik istället för att komma med mytomaniska utfästelser som du hittat i Virtanens och Lindbergs krönikor om partiet...

   https://sd.se/var-politik/kulturpolitik/

   Radera
 3. Ligger förresten inte Sverige enligt denna förklaringsmodell nära den logiska slutfasen, där demokrati är en gradvis övergång från en begränsad statsmakt, till det obegränsade styret av en oligarki?

  https://www.youtube.com/watch?v=cvZADC9dW3s

  SvaraRadera
 4. Bara så alla vet: jag har rättat in mig i ledet och uttrycker härmed inte någon som helst avvikande eller olämplig åsikt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.