2015-12-06

Sossesverige skapar terrorister och IS-krigare

I Sverige är det stat och kommun – det offentliga – som förväntas hantera nyanländas integration i samhället. (Civilsamhället tycks i sammanhanget mest betraktas som en störande faktor.) Detta blir dåligt och galet på samma sätt som mycket annat som hanteras av politiker och byråkrater blir dåligt och galet. Det offentliga kan bara tillhandahålla en, standardiserad modell för integration – och en enda modell passar inte för alla. Kanske inte ens för någon.

I Sverige motverkar även bostadspolitiken integrationen. (Låt oss i sammanhanget se bortom det påträngande faktum att det inte byggs bostäder i en omfattning som möter efterfrågan.) Mycket hänger samman med miljonprogrammet – där man byggde "öar" av förorter utanför stadskärnorna. Tråkiga betongöar, från vilka resten av samhället i dag till stor del har retirerat. Att detta skapar problem är inget att förvånas över. (Alternativet vore att låta våra städer expandera på ett levande, samanhängande och dynamiskt sätt. Men sådant tillåts inte i Sossesverige. Här skall politiker och byråkrater detaljplanera, ägna sig år micro management, styra och ställa.)

Den offentligt styrda och planerade skolan misslyckas ofta med att ge barnen den kunskap man kan kräva och förvänta sig. Den erbjuder inte heller den skolning in i samhället och vuxenvärlden som den skulle kunna ge. Vilket handikappar de elever som drabbas för livet.

Ordningsmakten kompenserar det krympande antalet poliser ute i verkligheten genom att militärisera kåren. Färre, tyngre utrustade poliser som sätts att hantera allt större problem skapar dock tråkiga attityder hos en del konstaplar. Vilket skruvar upp konflikter och gör de problem som finns värre. (Betydligt fler, men kanske inte fullt så adrenalinstinna poliser kan vara en väg till ökad ordning och trygghet i samhället. I vart fall är det så i en del andra länder.)

Samtidigt är Sverige ett samhälle som reagerar överdrivet och neurotiskt i många situationer. Vilket landar i orimligheter som att människor som har narkotiska preparat i kroppen blir en fråga för polisen snarare än för vården. (I många fall är brukarna över huvud taget inte problematiska, inte för någon. Men de skall ändå jagas av polisen.) Att plocka in folk för innehav av droger är lågt hängande frukt – vilket leder till att polisen inte sällan trakasserar unga människor, ofta sådana med invandrarbakgrund, ofta i förorterna. Detta skapar en mycket dålig grund för att bygga ett ömsesidigt förtroende mellan medborgarna och ordningsmakten.

Människor söker mening, sammanhang och gemenskap. Vilket socialförvaltning, Migrationsverk och polis inte kan tillhandahålla. Det kan däremot ungdomsgäng och religiösa samfund. Vad gäller de fundamentalistiska islamska krafter som vill radikalisera unga människor, så är de synnerligen medvetna om – och utnyttjar – detta faktum. Det är inte alls svårt att locka nya följare till vad det vara må när alternativet är ett tråkigt och meningslöst tomrum.

Givet allt det ovanstående är det inte ett dugg förvånande att unga människor i invandrartäta förorter ibland driver in i gängkriminalitet eller radikaliseras – och kan drivas att göra riktigt djävla dumma och farliga saker.

Vill vi komma till rätta med detta då måste vi tänka nytt.

För vad är alternativet? Att gång på gång upprepa ett misslyckat beteende och ändå hoppas på ett nytt och annorlunda resultat – det är bara ett tecken på galenskap.

Läs även: The Psychological Roots of Terrorism »

6 kommentarer:

 1. Håller med om bilden av myndighetssverige.

  SvaraRadera
 2. Du har delvis rätt Henrik, men den växande salafismen i Sverige/Europa beror främst på Qatars och Saudiarabisk finansiering av moskéer och deras tillsättning av imamer i dessa (Gävle, Stockholm, Örebro, Landskrona, Eskilstuna och Bellevue i Göteborg, samt en del källar-moskéer som också predikar salafism, oklart om dessa källarinrättningar får pengar av Qatar o Saudi dock).

  http://www.gd.se/gastrikland/gavle/terroristfinansiar-kopplas-till-grundandet-av-gavle-moske

  http://www.expressen.se/nyheter/har-fick-han-in-870-000-kr-till-terrorgruppen/

  Sen kan man fråga sig varför muslimer runt om i Europa har liknande (illavarslande) syn på demokrati kontra sharia/fundamentalism, enligt Ruud Koopmans undersökning:

  https://www.wzb.eu/sites/default/files/u8/ruud_koopmans_religious_fundamentalism_and_out-group_hostility_among_muslims_and_christian.pdf

  Men sossarna är som du säger inte en del av lösningen, de är en del av problemet då de bjuder in kända islamister att sitta i regeringen och i deras religiösa samfund Tro o Solidaritet (Omar Mustafa valdes t.o.m. in i deras VU om än för en kort stund). Men det finns en förklaring också; 64-70% (64% är snitt, högsta mätningen i Värmland var 70%) av muslimer röstar på S. De ser därför gärna en hög invandring av muslimer, radikaliserade eller ej, till Sverige då de utgör ett välkommet väljarunderlag för dem, då vanliga arbetare överger dem.

  Räknar man bara invandrarmäns röster får S egen majoritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan också fråga sig varför xenofober och statsnationalister i SD som inte bara har en hangup på utlänningar och muslimer, men också på jämtar, gutar, skåningar, bohusare, smålänningar etc vilka föredrar den regionala flaggan framför centralmaktens, bara ser människor som grupper eller kollektiv, och inte som individer.

   http://www.muslims4liberty.org/on-muslim-toleration/
   https://soundcloud.com/freetalklive/free-talk-live-2014-09-27

   En bok som kan rekommenderas ur libertariansk synvinkel på detta område, är Daniel Hathaways "Immigration: Individual vs National Borders", vilken kom ut helt nyligen:

   http://www.amazon.com/Immigration-Individual-vs-National-Borders-ebook/dp/B018019WRM

   Radera
  2. Tycker du utbrytarrepublikerna i forna Jugoslavien har fungerat bra? Utan EUs stöd till delar av denna splittrade stat skulle de antagligen falla samman i kaos.

   Lyckad secession? Inte direkt va?


   Har aldrig framställt sekulariserade, intellektuella muslimer som t.ex Maajid Hawaz och hans organisation The Muslim Reform som ett problem. Problemen ligger i de salafistiska strömningarna som växer snabbast i världen just nu, och som sponsras av bl.a Qatar och Saudiarabien. Där denna tolkning av islam också har sitt ursprung. Som somaliska ex-muslimen Ayaan Hirsi Ali säger:

   "Islam pure taken to its logical conclusion leads to massmurder. Peaceful Muslims must reform their faith, not take refuge in denial."

   Börja i rätt ände och kämpa för liberaliserade vapenlagar istället, en absolut förutsättning för den typ av secession du förespråkar.

   Radera
 3. Att se miljonprogrammet som något ensidigt negativt är en kraftig förenkling av verkligheten. Det börjar bli riktigt tröttsamt att höra den där gamla raspiga skivan om och om igen.

  Byggandet i förorten innebar ett stort lyft för många familjer. Allt som sossarna gör behöver per definition inte vara negativt.

  Jag bor själv i ett av dessa områden och trivs alldeles utmärkt. När jag flyttade in här för över 25 år sedan talade de tidigare hyresgästerna lyriskt om sitt boende. Det var ett äldre par som hade bott här sedan 1957 då huset var nytt. De beskrev hur familjen i ett huj fick en fantastisk bostadstandard. Och liknande vittnesmål finns det hur många som helst av.

  SvaraRadera
 4. Nej. Mycket kan man skylla sossarna för men att deras politik skulle skapa islamism är att överdriva. Låt oss titta på några exempel.
  Om det vore så att Sossesverige skulle vara den primära orsaken till att folk plötsligt började skära halsen av varandra och ta kvinnor som sexslavar så skulle vi se att de här tendenserna spred sig i andra grupper än invandrare och invandraranhöriga från Mellanöstern. Framför allt svenskar som fortfarande är majoriteten i Sverige och de här områdena. Det gör vi inte så hypotesen faller redan där. Men vi kan testa hypotesen på andra vis också. Om det var Sossesverige som skapade terrorister och IS så skulle vi inte se terrorister och IS i områden och länder där Sossesverige inte har något inflytande(läs andra europeiska länder, USA och Mellanöstern) Jag skulle säga att problemen om möjligt är större där än i Sverige så hypotesen faller även där. QED

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.