2016-01-04

Hur långt mot en polisstat vill vi egentligen gå?


Det finns områden där den politiska utvecklingen tycks vara fullständigt enkelriktad, oavsett vem som sitter i regeringen.

Nya former av övervakning av folket införs fortlöpande. Det senaste är att man vill kunna installera spionprogram på folks mobiler, plattor, datorer och servrar. Detta för att kunna kontrollera innehållet i kommunikationerna. (Registrering av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner sker redan.)

Säkerhetspolisen har underställts regeringen direkt. Låt oss verkligen hoppas att regeringen för all framtid kommer att bestå av hederligt, omdömesgillt, kompetent och demokratiskt sinnat folk.

Polisen militariseras (samtidigt som den blir allt sämre på att utreda vardagsbrottslighet och upprätthålla den allmänna ordningen). En människa som har varit generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan har gått och blivit rikspolischef. Han har förmodligen partibok. Men vet han vad han sysslar med? Vad har denne politruk egentligen för meriter för att vara chef för statens inre våldsmonopol?

Regeringen skall kunna kalla in militär för polisära uppgifter. Vilket är obehagligt nog i S&M:s händer. Men det är kanske inte de som styr i framtiden...

Hela tiden justeras systemet så att den härskande politiska klassen får allt fler hårda verktyg – som är av den sort man förväntar sig att finna i totalitära regimer och i skurkstater.

Utvecklingen rör sig, som sagt, ständigt åt ett håll. Frågan är hur långt det kan gå – om vi vill ha ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle. Förr eller senare kommer vi att passera en punkt där vi de facto har en polisstat.

14 kommentarer:

  1. Trodde du var övertygad om att Åkesson sitter som statsminister snart?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han skriver ju: "Vilket är obehagligt nog i S&M:s händer. Men det är kanske inte de som styr i framtiden..."

      Förespråkare av öppna gränser och secessionister lär få det hett om öronen i Sd:s polisstat.

      Radera
    2. Så på något sätt vet vi att SD:s polisstat är värre än S:s eller M:s?

      Radera
    3. @ Anonym 21:14

      SD vurmar ju t.ex. för Volkhemmet och sin ideologiska husgud Rudolf Kjellén vilken inte bara myntade begreppen folkhem och nationalsocialism, men också geopolitik och idén om "staten som en levande organism" och därför i behov av levnadsrum (lebensraum).

      Och vi vet att sverigedemokrater gillar att använda beteckningen "landsförrädare" på förespråkare av öppna gränser och secessionister eller regionalister som föredrar regionens flagga framför centralmaktens.

      Radera
    4. Och vi vet att brott mot värdegrunden inte är något att leka med.

      Radera
    5. Brott mot värdegrunden finns bara i sverigedemokraters vanföreställningar.

      Radera
    6. Ja det lät liberalt korrekt och riktigt.
      Vi har alla våra rutiga och randiga skäl.I vilket läger ska vi låsa in SD:arna tycker du?

      Radera
    7. Den ende som talat om läger här är du kära sverigedemokrat.

      Radera
    8. Bäst att låta det tänkta vara osagt tills lagarna smugits igenom...

      Radera
  2. Är det inte en ofrånkomlig utveckling i en monopolistisk våldsappparat, som t.ex. Robert Higgs tar upp i "Crisis and Leviathan"?

    "Ave! duci novo, similis duci seneci" som de gamla romarna sa.

    Eller problemet är inte maktmissbruk, men makten att missbruka.

    SvaraRadera
  3. Hej.

    I ett högteknologiskt samhälle kan den enskilde fråga sig hur samhället skall kunna vara demokratiskt med medborgerliga friheter när teknisk kunskap om diverse maskiners hård- och mjukvara är nödvändig för att fullt ut deltaga och bevaka sina rättigheter. Vem tillser att ingenjörer, IT-tekniker, programmerare och liknande inte gör sig till en härskarklass?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  4. Den som har rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.
    Det gäller mer nu än någonsin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arguing that you don't care about the right to privacy because you have nothing to hide is no different than saying you don't care about free speech because you have nothing to say," (E. Snowden) ..men jag misstänker att du inte förstår innebörden..

      Radera
  5. Om den här utvecklingen fortsätter så lär en polisstat och en starkare militärmakt vara vårt enda hopp för överlevnad. Åtminstone på några decenniers sikt, när vi kanske har ett inbördeskrig för dörren. Vi kommer tyvärr att se en markant ökning av terror och våld som en följd av den förda politiken.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.