2016-01-27

Skapar statens flyktingmottagande fler problem än det löser?


Rikspolischefen har varit i SVT:s morgonsoffa och kommenterat mordet på en anställd på ett boende för ensamkommande flyktingbarn. I ett klipp som cirkulerar kan man se honom skifta perspektiv till att också beskriva förövaren som ett offer.

Detta är naturligtvis stötande. Att jämställa ett mordoffer och förövaren är att relativisera. Människor är ansvariga för sina handlingar.

Men trots detta är Dan Eliasson i närheten av att vara något på spåret: Det svenska flyktingmottagandet skapar problem.

Att hålla människor sysslolösa under lång tid (i vissa fall på förläggningar långt från all form av civilisation) är att be om trubbel. Det bryter ner människor, gör dem rastlösa och frustrerade. Det skapar spänningar som kan leda till bråk, oroligheter och våld. Det driver enskilda individer till psykisk ohälsa.

Vad gäller de ensamkommande flyktingpojkarna kan det också vara värt att hålla i minnet att det handlar om unga, energifyllda, testosteronstinna killar som aldrig sett en någorlunda lättklädd kvinna i verkligheten. Det är absolut ingen ursäkt för kränkande beteende. Men det är något som är värt att hålla i minnet om vi vill vara proaktiva och ha så lite stök som möjligt.

Nyanlända måste hållas aktiva. Erbjud omfattande, obligatorisk språkutbildning från dag ett. Skaffa fram praktikplatser. Fixa kurser som kan anpassa de kunskaper och färdigheter de eventuellt har med sig till svenska förhållanden. Ge idrottsrörelsen en slant för att plocka in nyanlända i sin verksamhet. Aktivera civilsamhället.

Alternativet är bråk, stök och våld. Vilket borde vara rätt uppenbart för alla som orkar tänka efter.

Och om vi inte kan eller vill aktivera flyktingarna, då är det kanske bättre att släppa ut dem från förläggningarna – för att låta dem integrera och aktivera sig själva, som migranter har gjort i alla tider?

7 kommentarer:

 1. Ja, det känns onekligen som om "institutionaliseringen" är baserad på att det är väluppfostrade svenskar som kommer. Uppvuxna innan internet. Alternativt Japaner.

  SvaraRadera
 2. De flesta har inte lämnat sitt hemland hals över huvud och har haft just Sverige som beslutad destination. De borde således redan långt innan ankomsten ha sett till att lära sig språk och andra färdigheter som behövs för att anpassa sig i det nya landet, såsom utlandssvenskar gör innan de flyttar utomlands.

  SvaraRadera
 3. Får vi inte ett problem liknande de marockanska gatubarnen fast massivare om vi släpper ut dom för att "integrera sig själva"?

  SvaraRadera
 4. Något man också bör veta är att de ensamkommande inte ville hit. De tvingas hit av föräldrarna som hoppas att de skall kunna följa efter

  SvaraRadera
 5. "Nyanlända måste hållas aktiva. Erbjud omfattande, obligatorisk språkutbildning från dag ett. Skaffa fram praktikplatser. Fixa kurser som kan anpassa de kunskaper och färdigheter de eventuellt har med sig till svenska förhållanden. Ge idrottsrörelsen en slant för att plocka in nyanlända i sin verksamhet. Aktivera civilsamhället."

  Börjar du bli socialist eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM vi utgår från det system som råder idag - då är det omänskligt att suga in folk i passivitet och utanförskap.

   Som läsarna av denna blogg vet, är jag dock ingen vän av välfärdsstaten.

   Radera
 6. Vad menar du med "nyanlända"? Vad är det för dunkelt uttryck? Menar du "flyktingar"? Eller menar du - vilket jag gissar - i själva verket "asylsökande" (för de är ju mest nyligen anlända)? Föreslår du med andra ord en ännu mer omfattande samhällelig satsning på individer i vilkas fall det ännu ej är klarlagt huruvida de överhuvudtaget har rätt att vistas på svensk mark. En grupp som vi med säkerhet vet, dock ännu ej exakt vilka och i vilken omfattning, innehåller krigsförbrytare, terrorister och bidragslycksökare. Vilka samhällsområden ska vi skära ner på så att icke-medborgare kan få det bättre?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.