2016-02-07

EU:s krig mot kontanterna gör medborgarna livegna


Kriget mot kontanterna fortsätter. Det senaste är att ECB planerar att sluta med 500 €-sedeln. [Länk»]

EU tänker också förbjuda kontantbetalningar över 5.000 €, registrera växling till och från digitala valutor och införa skärpta ID-krav vid betalning med förbetalda kreditkort. Till det skall läggas de redan strikta reglerna mot penningtvätt, som leder till mycket krångel vid kontanta bankaffärer och valutaväxling. EU och USA övervakar och analyserar dessutom sedan länge våra banktransaktioner, inom ramen för TFTP-programmet.

Allt motiveras med kamp mot brottslighet och terrorism. Men i själva verket handlar det om att ge staten mer makt över folket.

Pengar betraktas inte längre som något som tillhör den individ som arbetat ihop till dem. Istället leder det allt mer kontantlösa samhället till att människor blir utelämnade till myndigheternas goda vilja.

Vad gör man utan kontanter om bankerna plötsligt stänger på obestämd tid – som i Grekland?

Skall man behöva finna sig i att staten konfiskerar en del av medborgarnas banktillgodohavanden – som på Cypern?

Utvecklingen mot det kontantlösa samhället handlar om makt och kontroll. Den sker i en tid då alla våra elektroniska kommunikationer redan övervakas och registreras. Den sker i en tid då makthavarna känner att de behöver maktmedel mot folket.

Och den sker, utstuderat nog i tider av minusränta och euro-kris.

Vad kan möjligen gå fel?

Läs även: Till strid för kontanterna! »

2 kommentarer:

  1. Betalningar över €5.000 är i och för sig Sveriges extra hårda tolkning av direktivet. Andra länder går upp till €10.000.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Korrekt. Men även andra länder, som Tyskland, väljer att lägga sig på 5.000.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.