2016-02-25

Vad gör vi när EU blir ännu galnare?


EU blir för var dag allt mer centralstyrt, allt mer klåfingrigt och allt mindre demokratiskt. Det är så det blir när man låter politiker och byråkrater hållas. De suger in makt till sig själva och till sina institutioner.

För att upprepa ett känt mantra: Makt överförs från individen till politiken, från EU:s medlemsstater till Bryssel och från demokratiska institutioner till icke-valda byråkrater.

Även svenska folket har fått nog. I den senaste mätning jag hittar säger sju av tio svenskar att EU har för mycket makt eller att Sverige bör lämna EU.

Men tro inte att det inte kan bli värre.

Eurokrisen driver långsamt EU mot något slags ekonomiskt undantagstillstånd. Länder som Ungern och Polen styrs av partier vars demokratiska intentioner kan ifrågasättas. I Frankrike är det mycket möjligt att nästa president kommer att komma från Front National. Och om britterna lämnar EU, då försvinner en av de få krafter som verkar återhållande på Bryssels maktambitioner.

Det finns mörka moln vid horisonten. När ovädret kommer, då kan det komma snabbt.

Men oavsett hur galet EU blir, så kan Sverige inte kliva ur. Inte ens om våra politiker i ett ögonblick av insikt verkligen skulle vilja. Vårt medlemskap är nämligen inskrivet i grundlagen – vilket gör att en utträdesprocess i värsta fall kan ta bortemot fem år.

När EU styrs av människor som Szydło, Orban och Le Pen – då är det deras pipa vi kommer att tvingas dansa efter. Vilket borde få även de mest entusiastiska EU-federalister att bli lite bleka om nosen.

Ni har blivit varnade.

5 kommentarer:

 1. Teknikalitet: Grundlagen kan ändras med två riksdagsbeslut med mellanliggande val. I princip så kan man ta ett beslut dagen före valet, hålla valet, snabbinkalla riksdagen och ta nästa beslut. Tre dagrar om man verkligen vill. Sedan kan man också diskutera om grundlagen verkligen har någon bäring på Sverige överhuvudtaget gå vi inte har någon konstitutionsdomstol. I princip så är väl de nuvarande ID-kontrollerna ett brott mot fördraget men ingen har valt att bråka om det.

  SvaraRadera
 2. Grundlagen bryts ju hela tiden i.o.m att vår politbyrå och centralkommitté godkände nuvarande EU-fördrag. All offentlig makt utgår från folket, gäller ju inte längre.

  Så att bryta mot paragrafen att vi är EU medlem är enklet. Först så deklarerar nya regeringen att vi kommer återge lagstiftande makten till folkets representanter i.s.f EU. Sedan drar vi in pengarna till Bryssel, gjort med enkel majoritet i Riksdagen i en tilläggsbudget. Sedan kan grundlagsändringen ha sin gång...

  Men kommer detta hända dvs har vi så självständiga politiker (parti) med hög integritet som orkar stå emot nomenklaturans utpressning?

  SvaraRadera
 3. Just nu tvingas vi dansa efter Merkels, Hollandes, Junckers och C:O's pipa. Se hur det har blivit... Orban och Le Pen har länge sagt samma saker som nu t.ex. moderaterna tycker.

  Hellre konsekventa ledare för Europa än yrvakna höns som springer omkring och kacklar och inget vettigt blir gjort samtidigt som salafismen växer i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har ju dessa figurer en synnerligen tveksam inställning till demokrati, medborgerliga fri- och rättigheter och ett öppet samhälle.

   Radera
  2. Ja Merkel, Hollande och Juncker är ytterst tveksamma figurer om man ser till vad de åstadkommit i demokratifrågor, medborgerliga fri- och rättigheter. Ett öppet samhälle har de ju lyckats skapa iaf. Ett vidöppet sådant, som lockar till sig allsköns lycksökare, terrorister och övriga kriminella.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.