2016-03-31

Stöd Bahnhof i kampen mot övervakningsstaten!


Post & Telestyrelsen (PTS) hotar internetoperatören Bahnhof med fem miljoner i vite om de inte börjar lämna ut information om sina användare till polisen och andra myndigheter – oavsett vilka brott dessa användare är misstänkta för.

Bahnhof har än så länge vägrat att lämna ut uppgifter – om misstanken inte gäller brott som ger minst sex månaders fängelse. Detta sedan EU-domstolen (ECJ) upphävt det EU-direktiv som lagstiftningen om datalagring vilar på. ECJ menar att datalagringen strider mot de mänskliga rättigheterna och att den endast får användas proportionerligt och vid misstanke om allvarliga brott. Detta är exakt den princip som Bahnhof nu försöker upprätthålla.

Läs mer om PTS föreläggande här: Staten hotar Bahnhof med miljonböter i bråk om övervakning »

Det finns flera uppseendeväckande och oroväckande detaljer i fallet.

• Så väl de politiker som drev igenom lagstiftningen i EU som i Sverige var tydliga med att den bara skulle användas för att bekämpa terrorism och allvarlig brottslighet.

Det visade sig vara en lögn. Nu vill man ha tillgång till trafikdata även vid misstanke om ringa brottslighet, där ingreppet inte står i proportion till brottet. Vilket är en av de saker ECJ inte kan acceptera.

Det vi nu ser är ändamålsglidning, där övervakning används utan spärrar och i andra syften än de ursprungliga.

• Notera att föreläggandet från PTS talar om att uppgifter skall lämnas ut så väl till polisen som till andra myndigheter.

Detta är att öppna dammluckorna. Det är precis som med FRA-lagen. När ett verktyg för övervakning väl är på plats, då kan man räkna med att allt fler får tillgång till det – även om det innebär en allvarlig kränkning av medborgarnas rätt till privatliv.

• När datalagringen infördes i Sverige hävdade politikerna att de var tvingade till detta, mot sin vilja, på grund av EU:s datalagringsdirektiv.

Att ECJ – EU:s högsta domstol – nu har ogiltigförklarat detta direktiv tar politikerna dock ingen notis om. Man använder EU som argument bara när det passar maktapparatens agenda, för att i nästa ögonblick göra tvärt om.

• Datalagringen innebär att alla svenskar urskiljningslöst betraktas som potentiellt misstänkta terrorister eller kriminella. ECJ är tydliga med att det inte är acceptabelt.

Så beter man sig helt enkelt inte i en demokratisk rättsstat som respekterar de medborgerliga fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.

Datalagringen innebär att uppgifter lagras om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Det är denna information som PTS och regeringen nu vill ge enskilda poliser och olika myndigheter lättvindig tillgång till. Det är helt enkelt inte acceptabelt.

Stöd Bahnhofs kamp för din rätt till privatliv på nätet!

5 kommentarer:

 1. PTS föreläggande:

  http://www.pts.se/upload/Beslut/Telefoni/2016/15-9942-forelaggande-bahnhof-160331.pdf

  SvaraRadera
 2. ...och hur stödjer vi Bahnhof då, vi som vill? Skriva arga inlägg på FB? Maila våra politiker? Gå ut på gator och torg? Känns som inget av detta hjälper så vad gör vi konkret för att kunna stoppa detta vansinne?

  SvaraRadera
 3. @Anders Ja man kan ju köpa Bahnhofaktier (blåsa upp kursen till stöd)rekommendera/teckna abonnemang osv

  SvaraRadera
 4. Donera pengar till deras juridiska ombud

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.