2016-05-11

Så skapas ett skitsamhälle som inte respekterar den enskilda individen


Vart fjärde år har vi riksdagsval.

Vinner vänstern, då tvingas alla borgerligt sinnade människor att leva i ett samhälle som inte passar dem. Vinner borgerligheten, då tvingas vänstern leva i ett samhälle som styrs efter principer som de ogillar. Vem som än "vinner" får vi en politik som bortåt hälften av svenskarna inte tror på, inte vill leva under och inte känner samhörighet med.

Man skulle kunna komma runt detta genom att minska politikens makt över våra liv. Sedan kan folk få leva efter konservativa principer, i socialistiska sammanslutningar eller i gröna kollektiv bäst de vill – frivilligt, efter eget huvud och utan att tvinga på andra sina idéer.

Men utvecklingen går åt rakt motsatt håll. Politiken får allt större makt över allt fler delar av vårt samhälle och över allt mer av människors liv. Denna politik upprätthålls med tvång, eller rent av med våld om så krävs. Alla skall med, ingen kommer undan.

Så skapas ett skitsamhälle som inte respekterar den enskilda individen. Utan frihet. Utan ansvar.

8 kommentarer:

 1. Men hur kan du då förespråka demokrati?

  http://www.mises.se/bibliotek/demokratins-baksida/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är minarkist. Jag vill ha en liten stat som sköter ett litet fåtal gemensamt angelägna frågor. De som sätts att hantera detta anser jag bör utses på demokratisk väg. Men i övrigt skall staten lämna medborgarna i fred – att göra sina egna val.

   Radera
 2. Problemet med din önskan(även min önskan) är ju att vänsterideologin vill ta makten över människan, att alla inrättar sig i staten, individen har ingen frihet. Men inte ens borgerligheten står för individuella friheter längre.

  SvaraRadera
 3. En välfungerande marknadsekonomi, behöver nog kanske också, om än minimal, en antitrust-myndighet så att inte bolag skaffar sig för mycket marknadsmakt (att monopol-/oligopolliknande situationer motverkas).

  SvaraRadera
 4. Låter bra. Alla som har mycket pengar väljer att inte betala skatt och alla som har lite pengar väljer att inte få någon sjukvård eller låta sina barn gå i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kompromiss här kan vara fri basal sjukvård, grundskola och ytterst modest (ovillkorlig- till miljonär som hemlös) medborgarlön +rättsväsende och försvar, men skippa resten av sosseriet. Då slipper vi en stor del av dödviktsförlusterna och resursslöseriet. Med ett genomtänkt sådant system kan man kanske övertyga även en minarkist att betala en mindre andel i skatt?

   Radera
 5. Det är dock förmodligen helt nödvändigt att den är OVILLKORLIG http://www.svd.se/finlands-forsok-med-basinkomst-kan-bli-forebild

  SvaraRadera
 6. Det är en sak att vilja hjälpa de svagaste i samhället (som pga genetisk disposition, svagbegåvning psykisk sjukdom eller uppväxtförhållanden mm) som har svårt att överleva själva. Det är något helt annat att vilja sudda ut skillnader i utfall(kommunism i olika grader). I dagens Sverige är man sysselsatt med att medelklassen ska ha råd med samma bil, hus och TV. De svaga däremot-som tex narkomaner låter man dö i rännstenen. Skillnader är stimulerande, därmed inte sagt att man inte bör hjälpa dem som haft väldig otur i livets lotteri.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.