2016-07-18

Utvecklingen i Turkiet är delvis Europas fel


Den verkliga kuppen i Turkiet, den pågår just nu – i president Erdogans regi.

Vi kommer kanske aldrig att få veta sanningen om den halvhjärtade militärkuppen. Kanske var den ett allvarligt försök att återupprätta den sekulära staten i Attaturks anda. Kanske var det en operation under falsk flagg, iscensatt av regimen. Kanske något däremellan.

Oavsett vilket, så blev den en ursäkt för Erdogan att rensa ut oppositionella inom militären och i rättsväsendet. Det är den verkliga kuppen.

Turkiet är en tragedi. För 10-20 år sedan var landet på väg åt rätt håll och turkarna hoppades på ett EU-medlemskap. Handel och samarbete skulle ha stärkt den positiva utvecklingen. Och vi hade fått en naturlig kontaktyta, en bro mot den muslimska världen – vilket hade varit oerhört värdefullt att ha i dagens läge.

Men EU stängde, på ett rätt ofint sätt, dörren rakt i ansiktet på turkarna. Motiveringen var i stort sett att de är svartskallar. Så Turkiet vände blicken åt ett annat håll, mot Erdogan, vilket ledde till smygande islamisering och ett allt mer totalitära styre.

Att det i dag ser ut som det gör i Turkiet är alltså delvis vårt eget fel.

Samtidigt är Europa just nu totalt beroende av Turkiet vad gäller att bromsa upp strömmen av flyktingar och migranter.

Vi skapade ett monster – och sedan gjorde vi oss beroende av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.