2016-08-29

2018: SD släpper fram Alliansen till makten


I gårdagens SVT Agenda försökte Anna Hedenmo få ett tydligt svar om eventuellt samarbete med SD från Moderat-ledaren, Anna Kinberg Batra. Det blev en dragkamp. Men något slutligt svar gick inte att få, inte mer än att AKB tar "avstånd" från SD.

Däremot står det klart att även Kinberg Batra nu har övergivit Decemberöverenskommelsen – i vart fall vad gäller nästa mandatperiod.

Detta är knappast raketforskning. Allt tyder på att dödläget i riksdagen kommer att bestå även efter nästa val. DÖ har fallit. Så det blir SD som får bestämma vilken regering landet kommer att få.

SD kommer aldrig att få sitta i regering eller ens ha ett formellt samarbete med något av de politiska blocken. Men det blir som sagt ändå deras stöd som avgör regeringsfrågan.

Socialdemokraterna och deras vänner i media försöker presentera en motbild: En regering med S, MP, C och "L". Men med dagens opinionssiffror räcker inte heller det till egen majoritet. Dessutom vore en sådan manöver oerhört riskabel för de två, små borgerliga mittenpartierna.

Demokrati är krångligt och ger ofta instabila resultat. Men det är så här opinionen och spelplanen ser ut. Min gissning är att oavsett vilket av de två blocken som blir störst, så kommer SD att släppa fram en borgerlig regering – i något slags obefläckad avelse, där man formellt upprätthåller distans till varandra.

Detta hade kunnat ske redan i samband med budgetomröstningen 2014. Men då fegade Alliansen ur. Det kommer knappast att hända efter nästa val.

Här skall man komma ihåg att även regeringen Reinfeldt 2 var beroende av SD i riksdagen. Ett sådant här scenario är med andra ord inte helt nytt – även om de borgerliga partierna då utgjorde det största av de två traditionella politiska blocken.

Fram till valet kommer den rödgröna regeringen ändå att regera sig till döds. Detta öde har redan drabbat MP. Och när systemet börjar kärva, då lär det bli sossarna som får ta smällen.

Detta är mina spekulationer. Jag föredrar förvisso en Alliansregering framför de rödgröna. Problemet är att borgerligheten är kass nu för tiden. Som det ser ut skulle jag nog inte kunna förmå mig att rösta på den. Förmodligen skulle jag avstå – eftersom jag inte vill ge någon legitimitet att ratta en klåfingrig, genomreglerad kontrollstat med ett välfärdssystem som är konstruerat som ett pyramidspel.

Sverige skulle verkligen behöva ett riktigt frihetligt politiskt alternativ.


SR Studio Ett: Så blir SD:s roll efter nästa val »

7 kommentarer:

 1. Låter rimligt.....och obefläckat (bra uttryck) du är rätt ute tror jag.

  SvaraRadera
 2. C och L kanske inte är med på att ingå i en regering som är beroende av vad som AKB betecknar ett "rasistiskt parti". Då måste det bli en koalition mellan S och M istället.
  /DNg

  SvaraRadera
 3. Det kommer ju att hända intressanta saker i omvärlden på vägen fram till 2018: Piratpartiet i regeringsställning på Island. Trump president i USA. Brexit utan att världen går under. Nästa PISA-redovisning i december där Sverige rasat till absoluta Europabotten i mätbara kunskaper. Ryska revolutionens hundraårsjubileum 2017 som antagligen blir en verklig joker för omvärlden. Etc.

  SvaraRadera
 4. Sedan kanske Borgerlig Framtid kan bli en joker i leken, de klarar knappast 4%-spärren redan 2018 men på sikt kan de nog bli att räkna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr inte. De kommer tigas ihjäl av media, då de inte är ett vänsterparti. Hade BF kunnat få bara en bråkdel av mediaexponeringen som extremisterna i FI hade det varit en annan sak, men det kommer aldrig hända.

   Radera
 5. Någonting jag hoppas är att SD återgår till att värva från högerns anhängare, istället för vänsterns, något som är den främsta orsaken till deras ideologiska och organisatoriska kollaps sedan de kom in i riksdagen.

  SvaraRadera
 6. "Detta hade kunnat ske redan i samband med budgetomröstningen 2014. Men då fegade Alliansen ur."

  Det kan kvitta om moderater eller sossar styr, men det är obegripligt på det sätt som M har slarvat bort makten. Jag menar, de ändringar de nu har gjort i sin invandringspolitik hade utan tvekan räckt för att få SD stöd hela den här mandatperioden. Jag menar, vad hade SDs alternativ varit?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.