2016-09-19

Sossarna är slut


När Stefan Löfven tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna var jag med och kommenterade saken i något program i Sveriges Radio. Min åsikt var att det skulle bli på stället marsch med en fackpamp som S-ledare. Andra hade andra åsikter. Men det verkar som om tiden givit mig rätt.

Då visste vi ännu inte hur djup ledarkrisen inom socialdemokratin verkligen var. Ingen ville bli partiledare. Till och med Anders Sundström var tillfrågad, men hade självbevarelsedrift nog att tacka nej.

Så det blev som det blev. Stefan Löfven blev den ofrivillige partiledaren, sedermera den ofrivillige statsministern.


Veckan som gick fick vi en märklig debatt. Halva mandatperioden har gått – och allt sossarna gör är att diskutera hur de kan ställa till med maximal oreda när de till slut tvingas avgå. Det sätter en negativ bild, men de har bara sig själva att skylla.

Det står också klart att S tänker lägga ett antal mycket företagarfientliga förslag i riksdagen (kvotering, vinstbegränsning m.m.) som realistiskt sett saknar förutsättningar att gå igenom. Bara för att de kan, som en markering.

Få partier är i så akut behov av förnyelse som Socialdemokraterna. Om de fokuserar på att få systemen att fungera, på en lugn och stabil arbetsmarknad och på tillväxt – då kanske det kan bli något av dem. Men det skulle å andra sidan kräva att de slutar hata företagare. De skulle dessutom må bra av att sluta styra och ställa över människors privatliv.

Och det kommer ju inte att ske. Det fackliga inflytandet är ett stoppblock vad gäller all form av utveckling av S i rimlig riktning. Och långsamt håller partiet på att tas över av människor som i andra länder hade valt ett alternativ längre ut till vänster. Det visar sig att sossarna trots sin historia inte har förmått att hålla en rågång mot marxisterna den kommunistiskt influerade vänstern. Detta problem kommer bara att bli värre med tiden, i takt med att gammelsossarna dör av och nya generationer av postmoderna identitetspolitiker tar över.


Sossarna har nått vägs ände. Ändå är det förvånansvärt många människor som röstar på dem. Avund, oginhet och girighet vad gäller andra människors pengar är en plattform som fungerar för att dra röster. Men det är en återvändsgränd om man vill bygga ett rimligt samhälle.

1 kommentar:

  1. Sossarna verkar ha tagit över Reinfeldts metod;
    ställ till med så mycket skit du kan och lämna sedan över till motståndarna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.