2016-12-04

Hur mycket skall politikerna få förstöra innan vi återför makten till folket?

Allt skall politikerna lägga sig i. Allt.

Det skall styras och ställas över sådant som de inte har med att göra. Det skall bestämmas över sådant som folk är bättre skaffade att sköta själva. Och politikerna försöker ratta verksamhet som de varken förstår eller behärskar.

Det stötande är inte bara att politikerna samlar på sig makt – utan även att de saknar förmåga att rimligt hantera sådant de har lagt under sig. Arrogans och storhetsvansinne i kombination med inkompetens och bristande kontakt med verkligheten, typ.

Vad Sverige behöver är snarare decentralisering och en fri ekonomi. Beslut skall fattas så nära människor som möjligt, helst av individen själv. Olika alternativ att välja mellan är en tillgång, inte ett problem. På många områden är marknadens spontana, frivilliga samarbete det enda som kan få saker och ting att fungera.

Hur skall vi ha det med människan? En del av ett ansiktslöst kollektiv eller fri individ? Undersåte eller medborgare? Skatteslav eller sin egen herre?

Politikerna har haft sin chans att bygga sin vision av vårt samhälle. Det fungerade ett tag, till och med längre än väntat, men börjar nu falla sönder.

Återför makt till människorna och marknaden – och saker och ting kommer att börja fungera igen. Det är det enda som håller i längden.

3 kommentarer:

 1. det är redan en FRI MARKNAD vi säljer till privata bolag allt som behövs för att upprätthålla individers frihet i systemet.

  SvaraRadera
 2. Man jobbar sen länge på att införa en världsregering. Politikerna styr inte världen.

  SvaraRadera
 3. "Beslut skall fattas så nära människor som möjligt, helst av individen själv."

  Jag bara instämma med vad du skriver.

  Därför finns också direktdemokratiska alternativ, för att uppgradera demokratin.

  Uppgraderingen heter Direktdemokraterna.

  Från stadgarna: "Partiets målsättning är att ge alla röstberättigade maximalt inflytande i alla politiska frågor, vilket omfattar tillgång till information, yttranderätt, förslagsrätt, rösträtt samt rätten att delegera sin röst."

  Nya vindar blåser.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.