2016-12-11

Störta den härskande politiska klassen!


Om du kan göra dina egna val – utifrån dina egna önskemål, förutsättningar, behov och preferenser – då är du fri, då har du frihet att välja.

Om andra bestämmer hur du skall bete dig, hur ditt liv skall organiseras och att du skall passa in i en »one size fits all«-modell – då är du en undersåte.


Människor som tillåts leva i frihet utvecklar egenskaper som ansvar, kreativitet, självständigt tänkande, företagsamhet och respekt för sina medmänniskor.

Människor som formas till undersåtar fostras till inlärd hjälplöshet, konformism inför kollektivet, underkastelse gentemot staten, passivitet och avund.


Tanken på frihet bygger på att människan är sin egen herre – en unik, okränkbar individ och självständig medborgare.

Den som är undersåte låter sig styras och kontrolleras av andra. Hon berövas sitt sitt värde som människa så väl som sin värdighet som individ.


De politiker som styr och ställer över oss har själva tagit sig sitt mandat. Grundtanken var att vi gemensamt skulle hantera ett antal frågor som sköts bättre och billigare tillsammans. (Försvar, ordningsmakt, rättsväsende, infrastruktur m.m.) Men det var aldrig tänkt att politikerna skulle styra och ställa över alla andra, reglera våra liv i detalj, kontrollera och övervaka oss.

Politiker, byråkrater och utredare kan aldrig bli lika effektiva som marknaden vad gäller att tillgodose människors önskemål och behov, utnyttja resurser effektivt och att skapa sådant som är nytt och bättre. Statligt tvång kan aldrig bygga framgång och välstånd – till skillnad från spontan utveckling och frivilligt samarbete.


Våra politiker är varken bättre eller klokare än folk i allmänhet. Det som gör dem speciella är att de låter sig berusas av den makt som ger dem möjlighet att bestämma över alla andra. Vilket i sin tur gör dem sällsynt olämpliga för sitt uppdrag.

16 kommentarer:

 1. En HAX utanför sin comfort zone?
  En HAX som låter radikal?
  En HAX som kommer ut som...

  SvaraRadera
 2. Kan härledas tillbaks til 1972-74 när LO+S iscensatte sin "svenska modell" och man skapade RF 1974, ett socialistiskt manifest mer än en demokratins Grundlag.

  SvaraRadera
 3. HA! Dina populistiska locktoner kommer en dag att tystna.
  Även du kommer att läras älska värdegrunden!!

  SvaraRadera
 4. Titta på Kina...

  SvaraRadera
 5. ...världens största ekonomi.

  SvaraRadera
 6. "De politiker som styr och ställer över oss har själva tagit sig sitt mandat. "

  - Du vet väl att Sverige är en demokrati, där politiker är framröstade? Ditt påstående är således falskt.

  "Politiker, byråkrater och utredare kan aldrig bli lika effektiva som marknaden vad gäller att tillgodose människors önskemål och behov.."

  - Detta är en klassik nationalekonomisk idé kring nyttomaximering, men ibland är marknaden mer effektiv, ibland inte. Vad baserar du din övertygelse om att marknaden alltid vinner? I Sverige har man en tradition av att fördela resurser i samhället, där man försöker ge extra stöd till de som behöver hjälp mest. Detta har varit bra på sikt för Sveriges ekonomi, men inte nödvändigtvis för enskilda företagare. Det är det här som kallas SKATT. Den typen av långsiktighet som hjälpte Sverige att bli en ekonomisk framgångssaga hade marknaden aldrig själv möjliggjort....

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du vet väl att Sverige är en demokrati, där politiker är framröstade? Ditt påstående är således falskt."

   *Vilka* som skall respektera oss vilar på ett demokratiskt mandat.

   *Vad* de skall göra är en fråga där de ständigt expanderat sitt eget mandat.

   Visserligen fattas sådana beslut "i god demokratisk ordning" - men "i god demokratisk ordning" kan man även avskaffa rättsstaten, besluta att döda folk, inskränka demokratiska fri- och rättigheter eller avskaffa själva demokratin.

   Radera
  2. Visst är de framröstade men vad har du haft att välja mellan?

   Partistöden innebär att befintlig partiledning "äger" mekanismen och du kommer aldrig åt dem.

   https://detgodasamhallet.com/2016/01/12/vad-ar-felet-med-svenska-politiska-partier-apropa-vad-atskilliga-kommentatorer-redan-sagt/

   Radera
  3. Din historiebeskrivning stämmer inte en enda stavelse med verkligheten. Det är en historia som socialister och fackföreningar vill lura folket med.

   Skatter kan aldrig få en ekonomi att växa.

   Det är totalt ointressant om Sverige har en bra ekonomi. Vem har nytta av det? Det är människorna i ett samhälle som är ekonomi och inte landet de lever i.

   Att t.ex. säga att Sverige har si eller så många arbetslösa betyder bara att politikern i landet har skapat regler som förbjuder människor att jobba. Att fördela pengar till de som har blivit förbjudna att jobba skapar bara ännu mer arbetslöshet.

   Radera
 7. Det låter ju fint, att marknaden tillgodoser en människas önskningar och behov..
  En medvetslös person med hjärtinfarkt, vilka behov har han? Det finns ingen 'marknad' som automatiskt tar hand om honom, om det inte går att köpslå med honom.
  Att politikerna är maktfullkomliga är väl en sak, men att de är okunniga och i princip låter myndigheter och offentlig verksamhet själva definiera vad de ska göra är allvarligare, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Så vad ska man byta ut den "härskande politiska klassen" mot? Trump? Åkesson?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I möjligaste mån bör man återföra så mycket makt som möjligt till medborgarna själva – och i övrigt decentralisera makten så mycket som möjligt.

   Radera
  2. Kan HAX tänka sig den schweiziska varianten med folkinitiativ?

   Radera
 9. Somliga i den härskande klassens stödtrupper står på SÄPO:s lista som terrorfinansiärer(Gävle).
  Med i ett regeringsparti som haft svårt med just islamister förr(mp).Verkar som delar av den härskande klassen stöder Hax i varje fall..

  SvaraRadera
 10. Den härskande klassen sluter upp kring sin sanning.Fast MP:s terrorfinansiär finns på bild med både Sahlin och Löfven så är det Ekeroth vi ska förfäras av rent moraliskt.
  Jag instämmer helt med Hax om vi lägger till den härskande tjattrande klassen?!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.