52 procent av svenska folket anser att EU är på väg åt fel håll, 35 procent vet inte och 14 procent anser att unionen utvecklas åt rätt håll. En tredjedel av svenskarna vill att vi lämnar EU helt. [Länk»]
Svenskarna är inte de enda som är kritiska. Liknande siffror ser vi i många andra länder och antalet ledamöter i Europaparlamentet som är EU-kritiker (varav de flesta tyvärr är högerpopulister) ökar stadigt, val efter val.
Det handlar inte bara om »EU-migranter«. Många upplever EU som allt för klåfingrigt, byråkratiskt, slösaktigt och centralstyrt. Fri handel mellan fria länder har ersatts med överstatlighet, likriktning och kommandoekonomi.
Men EU-eliten vill inte förstå varför folket inte är med på noterna. Istället rusar man vidare på den inslagna vägen.
Det senaste är att EU – från Bulgarien, Rumänien och Grekland till Sverige, Finland och Tyskland – skall harmonisera arbetsmarknadsfrågor och frågor som omfattas av den »sociala dialogen«. Vilket lär vara en utmaning, med tanke på hur olika förutsättningar som råder i dessa länder.
– Somliga säger: sociala frågor borde uteslutande vara en fråga för medlemsländerna. Men jag håller inte alls med. Om vi vill att den inre marknaden ska fungera för alla måste vi sträva efter likriktning uppåt, säger arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen i sitt inledningsanförande.De svenska socialdemokraterna hoppar upp och ner av förtjusning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ser till exempel detta som ett utmärkt tillfälle att kräva bra barnomsorg som är tillgänglig för alla. Från Bollnäs till Bukarest.
Även frågor som pensioner, föräldraledighet, fackligt inflytande och anställningstrygghet är uppe på bordet. Vilket också är saker som kan bli rätt knepiga att »harmonisera« i hela EU.
För att få fart på detta projekt har den svenska regeringen inbjudit till ett EU-toppmöte i Göteborg i november.
Allt är med andra ord som vanligt: EU ger oss mer överstatlighet, likriktning, centralstyrning och kommandoekonomi.
Länkar:
• Göteborgsmöte för social rättvisa i EU »
• Commission prepares next steps towards European Pillar of Social Rights »
-Det kommer inte att komma någonvart, tro mig, även om jag anser att det delvis vore en bra idé att ha någon form av lägsta krav när det gäller sociala rättigheter.
SvaraRaderaI vilket fall; följande kommer att hända;
1: Efter mycket om och men så kommer EU-maskineriet fram till den oundvikliga slutsatsen att detta kommer att koka ner till att den rika norrdelen av unionen kommer att behöva betala för dessa sociala utjämningsåtgärderna i den fattiga södra.
2. Testballonger om detta sänds försiktigt ut på strategiska ställen som dn debatt, Dagens Samhälle och Aftonbladet.
3. Feedbacken kommer att visa att;
*Medborgarna intet på något vis är intresserade av att betala för dagisplatser i Rumänien.
*Vänsterut kommer man att kräva lönejustering uppåt samt fackligt inflytande på svensk nivå. Företagen kommer att vägra detta, och hota med att flytta verksamhet och pengar någon annanstans.
*Högerut kommer man att kräva att söderdelarna på något vis krävs på någon form av motprestation för att jämna ut kostnaden. Detta kommer söderdelarna att vägra; hela poängen för dem är ju att de får sina socialkostnader betalda samtidigt som de kan låglönekonkurrera.
*SD kommer att göra detta till ytterligare en fråga som de snabbt får full kontroll över. Inte otänkbart att debatten är droppen som gör SD till andra parti.
*Frågan rinner ut i sanden efter att riksdagens utredningstjänst tillslut kommer fram till att skatten måste höjas för att betala detta. Missnöjet med arrangemanget börjar pyra bland sjuksköterskor, lärare och andra som ser budgetutrymme till ens rudimentär löneökning försvinna till Rumänien. SD börjar växa igen i LO facken.
I panik så skrotas detta.
Slut.
Eller i ett nötskal: Fattiga syd vill köpa grejer med rika nords kreditkort igen. Nord är pissed off efter flyktingström, fortsatt avindustrialisering och handlingsförlamade regeringar. Saken faller platt.
Fatta va britterna kommer ångra Brexit när EU har harmoniserat sina medborgare till harmoni glädje och effektivitet.
SvaraRaderaTydligt opinionsläge för etablera ett nytt parti, men alla som bryr sig verkar hellre vänta på att någon gör det åt dem?
SvaraRaderaDemokrati var något vi tog för givet och med vår passivitet nu hjälper till att konstruera ned.
Den svenska vänstern är patetiskt naiv. Har de inte lärt sig att det här, som så mycket annat som man försöker driva i EU, kommer att förvrängas till något helt annat. De flesta andra EU-länder kommer inte vilja ha svenska arbetsmarknadsregler utan det här kommer snarare skrota dem. Det kan ju iofs vara positivt om maktbalansen mellan fack och arbetsgivare förskjuts mot arbetsgivarna, men det kan ju knappast vara vänsterns målsättning :-)
SvaraRaderaFast om EU-migranterna får svensk barnomsorg på hemmaplan så kanske de inte behöver och hit och sitta u
SvaraRaderautanför Ica?
Vi borde visa EU större respekt eftersom de alltid strävar efter att rädda oss från oss själva.
SvaraRaderaExempelvis får vi inte längre köpa dammsugare med högre effekt än 900 W och det är ett strålande bevis på den framsynthet varmed EU rattas. Vuxna män och kvinnor i Bryssel tycker att dammsugareffekt är något de skall bry sina genialiska hjärnor med istället för migrantströmmarna. Bara för att de kan och frågan är liksom lite lättare.