2017-01-27

Håller Sverige på att sluta fungera?


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


"Sjukvården, polisen, skolan… Krisrapporterna avlöser varandra. Någonstans i detta tror jag att det finns något som ligger vid sidan av den politiska debatten och medias ytliga rapportering."

8 kommentarer:

 1. Hej.

  En personlig invändning (den enda till en utmärkt text) mot en olycklig term:
  "brott utan offer".

  Även rattfylla kan sägas vara brott utan offer. Så även parkering lite varstans, eller olaga jakt.

  Inget ont om Mårtensson, men det är synd att texter som dina inte kan synas på rikstäckande ledarsidor.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prostitution? Innehav av droger för eget bruk?

   Radera
  2. @Rickard nja det stämmer väl inte, rattfylla utgör ju en risk att kränka någons rättigheter. I kollektivet av rattfyllepåkörda personer finns det offer. Likadant i parkeringsfallet. Gällande tjuvjakt -de som berörs av ett stört ekosystem. /Nietzsche

   Radera
  3. Nja, anser nog att rattfylla är ett brott så länge som även andra befinner sig i trafiken och därmed utsätts för en förhöjd risk.

   Naturligtvis kan promillenivåer diskuteras men principen är det knappast fel på.

   Radera
 2. Trodde inte du var så mycket för det där med välfärd i varje fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men just nu och just här lever vi i det system vi lever i. Så länge det är vår verklighet måste vi förhålla oss till den.

   Radera
 3. Mycket bra! Lägg till åtminstone två faktorer:
  1) Det ständigt expanderande och resursslukande välfärdsindustriella komplexet och hela offer- och omhändertagandeideologin, som Patrik Engellau ofta återkommer till på detgodasamhallet.com
  2) Hela den levande verkligheten, både människor och grupper, fungerar enligt mycket komplicerade mekanismer. Olika kedjor och krafter arbetar både med och mot varandra. Balanser och obalanser uppstår och förändras hela tiden. Men det politiska, mediala och ekonomiska tänkandet är både centralistiskt och groteskt primitivt. Det är linjärt, binärt eller unipolärt: sticka ett hål någonstans i den myllrande verklighetsmyllan, hälla ner pengar och slå sig för bröstet. Verkligheten kommer förr eller senare alltid att både sluka pengarna och sparka bakut.
  / Sixten Johansson

  SvaraRadera
 4. Sverige håller kanske inte på att sluta fungera men mycket fungerar väldigt dåligt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.