2017-01-03

Makthavarna fruktar och ogillar fri information


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


"Information är makt. Därför har makthavare i alla tider motverkat fri information. Så var det när boktryckarkonsten slog igenom. Så var det i många länder när etermedia gjorde sitt intåg. Och så är det i dagens uppkopplade värld."

8 kommentarer:

  1. Så du tror inte på att Aftonbladet och DN bara vill ha en god ton i sociala medier?
    Så du tror inte på att Aftonbladet och DN bara vill bekämpa desinformationen och fejkade nyheter?

    /Anmärkningsvärt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tänker på fejkartiklar som DNs ökända "Brandmännen i Boden"?

      Radera
    2. Ja att media skulle mörka eller ljuga är väl för mycket begärt?
      Någon liten missuppfattning emellanåt går dock att erkänna..

      Radera
    3. ...eller Miraklet i Sandviken?

      Radera
  2. Det är ju rätt kul hur mycket medierna ondgör sig över att de saknar möjlighet att vinkla Trumps tweets. Allvarligt talat är det antagligen en mycket god sak, om det håller i sig.

    SvaraRadera
  3. Om politiker hade rent mjöl i påsen skulle dom inte frukta fri information...

    SvaraRadera
  4. Hej.

    Inte för att jag inte håller med i princip, men för att krångla till det hela:

    Behöver varje innevånare full tillgång till information som ofta ligger långt bortom både kunskaps- och fattningsförmåga? En journalist kan ju inte förmedla något över dennes egen kunskaps-, bildnings- och kognitiva nivå, och därmed blir all fakta som förmedlas via vanliga media så förenklad att den blir både skadlig och felaktig - titta på diverse 'larm', 'twitterstormar' och 'vi har hela listan!' som exempel.

    Vad gäller frihetsidealet tillåter jag mig en metafor som kan belysa ett problem för den som värderar personlig frihet från tvång och att välja:
    Vad tror du vinner ett sjöslag mellan en quinquireme och en flotta av optimistjollar?

    Den första är ett stort slagskepp, med marinsoldater, roddare, sjömän, kastmaskiner eller ballistor och en hierarkisk befälskedja där endast dess kapten känner hela bilden, och därmed är den som ger order. Den andra är en liten spröd jolle med en person ombord som måste göra allt, och som dessutom måste kommunicera och koordinera med alla andra samtidigt.

    Utgången är given.

    Med det exemplet menas att även flottan av jollar behöver tillgång till den styrka som kollektivet erbjuder. Frågan är vilket kollektiv vi vill ha, för ensamma bryts vi som stickor.

    Frihet vill vi ha, och frihet skall vi ha, men vi kan inte glömma den styrka som finns i samfällt agerande, och för detta krävs ledarskap och koordination.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  5. Ett stort problem med politiska skämt är att de ofta blir valda.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.