2017-02-02

Det verkliga problemet med Sverige?


Polisen, försvaret, skolan, integrationen... Det är mycket som inte fungerar. Somligt beror på dåliga politiska beslut. Annat på byråkratins inneboende självdestruktiva tendenser.

En annan faktor – som inte bör underskattas – är vår bekvämlighet. Förändring är jobbigt. Status quo är enkelt.

Det är jobbigt att upprätthålla de regler som redan finns, det är jobbigt att ställa krav, det är jobbigt att ta ansvar. Men nödvändigt, om saker och ting skall fungera.

Så länge vi inte är beredda att stiga ur vår bekvämlighet hjälper det inte att kasta nya resurser och pengar på existerande problem. Det hjälper inte att lägga nya lagar på gamla, som ändå inte upprätthålls. Det hjälper inte att kalla saker och ting vid andra namn. Det hjälper inte att tycka, utreda och känna. Det hjälper inte att sitta i otaliga möten.

Man måste ta tag i saker och ting.

I Sverige är vi så djupt rotade i vår bekvämlighetskultur att inte ens den politiska oppositionen ids gripa makten – trots att den är inom räckhåll.

2 kommentarer:

 1. Har du tittat på offentlig upphandling? Det verkar som om offentlig upphandling är ett gigantiskt svart hål där enorma resurser försvinner utan att vi får speciellt mycket för pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snubblade just över denna:

   https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/offentlig-upphandling/orimliga-kontroller-vid-upphandling_667030.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=2017-02-02&utm_campaign=nfsn&sid=327924822

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.