2017-06-13

5 juli-podden 57: EU:s upphovsrättspaket, EU-domstolen prövar det fria ordets och konstens ställning, Big Data & Storebror

5 juli-podden – för dig som vill vara uppdaterad i debatten om internet, övervakning och fri- & rättigheter. • Europaparlamentets utskott för den intre marknaden röstade nej till censurmaskinen men ja till länkskatt i upphovsrättspaketet.
 • Högsta domstolen i Tyskland har frågat Europadomstolen hur tungt det fria ordet och konstens frihet skall väga i relation till upphovsrättsfrågor.
 • Ryssland har tagit första steget till att förbjuda VPN-tjänster och användning av Tor.
 • Facebook presenterar ny katastrofhjälp och patenterar ansiktsigenkänning som ska kunna avläsa användarens känslor för att kunna visa relevanta annonser.
 • Slutligen kommenterar vi Peter Sundes dystopiska bild av internet – och lyssnar på en kommentar från Danny O'Brien, international director på amerikanska Electronic Frontier Foundation (bandad under Re:publica 2017 i Berlin).
 • Länkar och extramaterial »

Youtube:


5 juli-podden görs av Karl Andersson och Henrik HAX Alexandersson. Varje tisdag.

Soundcloud » | Youtube » | iTunes »RSS-feed (via Soundcloud) » | Ladda hem filen (MP3) »

Feedback, läsarbrev och insändar-inslag (MP3) kan sändas till: karl[at]5july.org

Publicerad under Creative Commons (Soundclouds CC-licens: CC=BY&NC)

HAX 5 juli-blogg (på engelska) »

1 kommentar:

 1. Det är ganska uppenbart att Peter sunde är politiskt deprimerad snarare än att att internet är mer centralt nu. Som de flesta socialister så har de varit deprimerade efter att Trump blev president. Det han säger i det länkade klippet är alltså att Charles Manson och Donald Trump är samma person. Det är inte en seriös analys utan en spegling av hans politiska åsikter.
  Han är helt enkelt deprimerad att världen inte utvecklas till hans socialistiska utopi där invandring fungerar, "Varför är inte alla människor likadana och trivs ihop?"
  Om Hillary Clinton blivit president hade hon haft Zuckerbergs data och det hade varit lika illa, eller värre beroende på politisk inställning.

  Det är tydligt att han blandar ihop korten till ett rörigt resonemang så som är vanligt bland socialister och vänstermänniskor. Tänk bara alla gånger man försökt diskutera med dem om företag, fri marknad och stat och dom alltid återgår till "yeah, like capitalism"

  Så, kampen om internet fortsätter och Sunde är deprimerad pga Trump och Brexit.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.