2018-05-27

Ett rationellt förslag i flyktingdebatten


Roten till asylkrisen är den generella välfärdsstaten. Bilden av Sverige som ett land som är alla goda gåvors givande är den direkta orsaken till att så många migranter sökt sig till just Sverige. (De tog sig knappast genom hela Europa för det fina vädrets skull.)

Hade den frihetliga principen gällt från början, då hade det inte blivit någon flyktingkris över huvud taget: Människor skall få bo var de vill, men inte på andra människors bekostnad (och inte inkräkta på andras egendom).

Jobb eller annan hederlig försörjning skall vara grundprincipen.

Personligen skulle jag gärna se ett alternativ till, nämligen att fysiska och juridiska personer frivilligt skall kunna ta på sig det ekonomiska ansvaret för en immigrants uppehälle, sjukvårdsförsäkring och alla övriga kostnader – fram till dess att rimlig egen försörjning är etablerad på ett trovärdigt sätt. Det vill säga utan att ligga andra till last. Då skapas också ett mycket starkt incitament för integration in i produktiv verksamhet.

Detta alternativ skulle kunna tillämpas redan i dag, inom dagens (förvisso orimliga) system – när det uppstår situationer där humanitära intressen kolliderar med ett fyrkantigt regelverk.

Låt då dem som kampanjar för ett eller annat ömmande fall eller en grupp flyktingar ta på sig det ekonomiska ansvaret, istället för att kräva att skattebetalarna skall plocka upp notan. Det är en rimlig princip som kan förstås av alla. Den skulle tjäna det humanitära intresset – och manifestera äkta solidaritet enskilda människor emellan. Svårare behöver det inte vara.

Då skulle vi dessutom få se hur djupt engagemanget egentligen går hos dem som idag solar sig i sin egen godhet så länge den bekostas med andra människors pengar.

---
P.S. Jag kandiderar till riksdagen för Klassiskt Liberala Partiet »

7 kommentarer:

 1. Så goda är de inte att de är villiga att själva stå för kostnaden för sina 'skyddslingar'. Inte ens Schyffert och Ernman har visat några initiativ i den riktningen utan fortsätter med springnota till skattebetalarna.

  SvaraRadera
 2. Den enda som faktiskt gjort detta är väl Carola?

  SvaraRadera
 3. Vad gör man med dem där sponsorn slutar betala och personen inte är självförsörjande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ingen annan går in får de lämna landet.

   Radera
 4. Det bästa jag läst den här veckan :🙂

  SvaraRadera
 5. Tror du ärligt talat att det kommer att ske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte spontant i dagens monopolistiska välfärdssystem som sätter stopp för personligt ansvar.

   Däremot får väl någon föreslå det. Välj in mig i riksdagen, så skriver jag en motion. Eller gå på någon annan riksdagsledamot om saken.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.