2018-06-15

När såg du en glad sosse senast?

Sossarna har det eländigt just nu. Då skall ingen annan få vara glad eller ha roligt heller.

På fredagen presenterades den utredning regeringen har beställt om danstillståndets framtid.

Eller rättare sagt, riksdagen har uttalat att danstillståndet bör avskaffas. Men eftersom de folkvalda är för flata för att fatta ens de mest självklara beslut på egen hand, så gav de regeringen i uppdrag att utreda frågan.

Det har nu skett, utifrån justitiedepartementets motsträviga direktiv. Och utredningen kommer fram till att... danstillståndet inte bör avskaffas. Som husse vill.

Det är en absurd läsning... Bland annat meddelas att dans kan medföra stora risker. Det är tydligen inte bra om för många dansar samtidigt. Där dans förekommer kan det ju också förekomma droger, våld och vapen. Och tänk om det sker ett attentat! Och hur skulle det se ut om vem som helst får ordna dans? Nej, menar utredaren, här behövs tillstånd. Saknas sådant kan arrangören bli dömd till sex månader i fängelse.

Tillstånd... för att få dansa. Fängelse för främjande av olaga dans. Själva tanken är absurd.

OK, utredaren kan tänka sig att göra undantag för om folk tar sig "en svängom" på den lokala kvarterskrogen. Men där någonstans går gränsen. (Om inte annat kan detta leda till en hel del intressanta gränsdragningsfrågor och rättsfall.)

Nu var det ju inte detta riksdagen bad om. Den ville ha en utredning om att avskaffa danstillståndet. Så på en av utredningens 106 sidor finns ett torrt förslag till alternativ lagtext som följer riksdagens beslut. Men utredaren konstaterar ampert att detta verkligen inte är något hon kan rekommendera.

I ett rimligt land skulle två regler gälla. Den ena är att brandskyddet skall vara tillfredsställande. Men det gäller å andra sidan frikyrkor, teatrar, varuhus, ABF-huset, skolor och överallt annars också. Den andra är att kringboende inte får störas efter klockan tio på kvällen. Detta oavsett vad det är för slags aktivitet som anordnas. Svårare än så behöver det inte vara.

Men sossarna... de drivs av en ständig frukan för att någon, någonstans, någon gång skall vara lycklig.

Länk »
P.S.
Jag kandiderar till riksdagen för Klassiskt Liberala Partiet »
Stöd denna blogg på Patreon »

3 kommentarer:

  1. Men du är ju underbar!Tack det var det bästa jag läst på länge!

    SvaraRadera
  2. Det är ju tammefan obegripligt!
    Mitt förstånd hurrade litet tyst när jag läste att Madeleine Leijonhufvud nyss gått ur tiden, men tydligen finns det fler av den sorten kvar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.