2018-10-26

Europaparlamentet tar ställning mot föreningsfriheten


Det är en god och viktig princip att lagar skall vara allmängiltiga - det vill säga vara lika och gälla lika för alla. Det är ytterst det enda sättet att upprätthålla principen om allas lika rättigheter och att förhindra maktövergrepp.

Därför är det bekymmersamt när Europaparlamentet med röstsiffrorna 355 mot 90 nu uttryckt att nynazistiska och nyfascistiska organisationer bör förbjudas. Detta är visserligen inte lagstiftning utan bara en åsiktsyttring, men ändå. [Länk»]

Generellt sett är det en dålig idé att förbjuda organisationer. Det gör dem bara mer spännande och de blir svårare att hålla under uppsikt om de går under jorden.

Ytterst är föreningsfriheten inte till för att skydda det slätkammade och normala - utan en garant för att människor skall ha rätt att organisera sig även om den politiska makten ogillar deras idéer.

Samtidigt skall man komma ihåg att det redan finns lagar - som gäller lika för alla - som förbjuder exempelvis hot, våld, skadegörelse, stämpling och uppvigling. Det bästa vore att se till att dessa alltid upprätthålls och efterlevs, oavsett vem som bryter mot dem.

Om man ändå vill förbjuda vissa organisationer - då skall man inte peka ut enskilda rörelser, utan istället bygga på allmängiltiga principer. Då bör man förbjuda alla organisationer som uppfyller vissa kriterier, som till exempel att de motverkar demokratin eller att de är våldsbejakande.

Men det gör man alltså inte. Gissningsvis för att det skulle komma att omfatta även organisationer inom den politiska vänstern och vissa religiösa grupperingar. Vilket i så fall är hyckleri och dubbelmoral av värsta sort.

Föreningsfriheten måste respekteras. Lagarna måste gälla lika för alla. »Demokratins mål kan aldrig nås med förtryckets medel« som Olof Palme en gång konstaterade.

(Foto: Europaparlamentets AV-service)

2 kommentarer:

 1. Kan vara dags för någon svensk blogg att upp detta som är ännu värre och dessutom händer om lite mer än en månad. I princip en internationell lag om att du som skattebetalare ska försörja hela tredje världen, och om du klagar så ska du bli kallad rasist och motarbetad av "din" lokala regering.

  Styxhexenhammer666 - We Must Oppose and Stop the UN Global Compact for Migration


  https://m.youtube.com/watch?v=OAttyIVA4SU
  http://archive.is/4mdOP
  http://archive.is/4mdOP

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.thenewamerican.com/usnews/immigration/item/30429-trump-hungary-s-orban-to-stand-alone-against-signing-dangerous-un-migration-compact

   Jag länkar också till artikeln som även innehåller länk till själva UN dokumentet. Vad som är talande är att dokumentet inte är opartiskt utan skrivits med vänsteridentitär ton från början.

   Nu ska alltså allt som är fel med migrationen bli internationell rätt i FN

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.