2019-04-26

Är det nu det vänder?


I Tyskland talar man om stora samhällsförändringar, speciellt öststats-kommunismens fall som »Die Wende«. Det kan fritt översättas med vändpunkt eller omsvängning.

Vid Berlinmurens fall kom slutfasen oväntat snabbt. Förbundskanslern var på besök i Polen, när DDR plötsligt föll ihop som en sufflé i kalldrag. Alla var lika förvånade. Inte minst östtyskarna.

Plötsligt händer det. Den kritiska massan blir tillräckligt stor. Något sker som långsamt startar processen. Sedan sätts saker och ting plötsligt i rörelse - då ofta förvånansvärt snabbt.

Populärpsykologin talar om »tipping points«. Och vetenskapen talar om metastabila system - som utåt ser helt stabila ut, för att i nästa ögonblick förändras totalt.

Just nu är ett sådant tillfälle när man hör hur det börjar knaka i nationens fogar. Något är på väg att hända.

Till och med statlig etermedia har börjat lyfta på locket och släppa fram en del människor som säger som det är. (Både »riktiga« debattörer och folkets fria åkning i Ring P1.) Kommunerna klagar över ekonomiska svårigheter. Ingen utom Aftonbladets Anders Lindberg kan längre blunda för att det finns problem med utanförskap, en ny typ av brottslighet och en del metafysiska traditioner. Politikerna har visat sig oförmögna att sköta vad de tagit på sig. Vilket leder till att offentlig samhällelig kärnverksamhet förfaller. Och längst ner i näringskedjan finns de netto-skattebetalare som förväntas stå för kalaset.

Statsminister Löfven får allt oftare något jagat i blicken. I decennier har politiken gapat över för mycket. Nu klarar den inte att leverera. Och till sist får man slut på andra människors pengar. Detta dessutom i en allt oroligare omvärld. Fällan tycks vara på väg att slå igen för samtyckesregeringen.

Min spaning är att nu börjar det vända. Nu börjar människor tröttna och uppleva sina intressen allvarligt hotade. Nu får det vara slut på dumheterna. Nu måste det till kompetent folk och omfattande förändringar. Nu vill vi ha ett fungerande Sverige, inte en massa tramsiga politiska experiment. Nu vill folk ha valuta för skattepengarna - eller pengarna tillbaka.

Dessutom håller vi på att få ett nytt medielandskap. Med alternativa och sociala media uppstår nya informationsflöden, intressegemenskaper och plattformar. Kritiken bubblar upp till ytan. Vanliga människor engagerar sig och organiserar sig i sakfrågor. Folket får en röst på det nät som numera binder oss samman. (Vilket förmodligen är det verkliga skälet till att politikerna ständigt försöker nagga internets frihet i kanten. De avskyr när vanligt folk snokar och lägger sig i.)

Frågan för dagen är om någon har en bra, rättssäker och i övrigt acceptabel plan för att rädda landet.

Det skall bli intressant att se hur en svensk »Die Wende« ser ut. Och vad som blir den utlösande faktorn, if any.

P.S.

Jag kandiderar i valet till Europaparlamentet. Rösta på mig genom att ta en blank valsedel och skriv »Klassiskt liberala partiet« på den. Tack på förhand!

8 kommentarer:

 1. Det låter ju bra det här, men var hittar du klassiska eller oklassiska liberalers del i det?
  De om några är ju minst sagt medskyldiga till sakernas tillstånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är knappast KLP som propagerat för en ekonomiskt ohållbar välfärdsstat. Snarare tvärt om.

   Radera
  2. Nä det är kanske bara det där med liberaler som är sällsynt illa valt.....

   Radera
  3. Liberaler är både för och emot ibland och ofta när man inte byter åsikt och är för och emot ofta men ibland inte.Det är att vara liberal.Det är därför man vill måla med breda penseln så det inte syns att man är både för och emot ibland och ofta eller tvärtom.

   Radera
 2. Det här är kort sagt en mycket intressant spaning, kanske rentav hoppingivande. När ska bägaren rinna över om inte ganska snart?

  SvaraRadera
 3. IS-terroristernas återkomst till Sverige kommer att tippa landet över ända. Men det är kanske inte den "Wende" som vi skulle vilja se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast. "Vi är redo för IS återvändarna," ropar min kommun på tidningens första sida. Så, inget kommer att hända - på ett tag i alla fall. Och sedan kommer semestern...

   Radera
 4. Sverige och svenskarna kommer anpassa sig och hålla käften. Inget kommer hända i Sverige. Det kommer bli ett lite mer stabilt mellanöstern.

  Östeuropa kanske klarar sig och blir ett slags nytt djursholm som många i väst vill flytta till för att slippa eländet.

  Risken finns dock att de som flyttar dit gör som de liberals som flyttar ifrån bajsiga gator i californien till Texas. Nämligen att fortsätta sin vänsterpolitik där så att även Texas, eller stället de flyttar till i framtiden får lida samma konsekvenser.

  När folk har det för bekvämt så flyttas bara eländet. Och när dom får det bra så tror dom att dom har råd med socialism.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.