2021-03-30

Socialismen blir inte bättre bara för att den införs med demokratiska medel


Man skall komma ihåg att socialdemokraterna är "demokratiska socialister".

Vilket innebär att de är socialister. Men att de vill uppnå socialismens mål med demokratiska medel.

Socialismen är en ideologi vars förverkligande kräver ett stort mått av tvång, att individens frihet kraftigt begränsas, att äganderätten åsidosätts, att medborgarna reduceras till undersåtar samt ett stort mått av centralstyrning.

Det ligger i socialismens idé som sådan. För att kunna uppnå lika utfall måste man offra allas lika, grundläggande rättigheter. Det är därför vägen mot socialismen alltid leder till förtryck. Med socialismen som överordnat mål helgar ändamålet medlen, även när dessa medel är ohyggliga.

Vi har sett det gång på gång. Det slår aldrig fel. It's not a bug, it's a feature.

Socialismen blir i sig inte bättre även om den skulle införas genom en demokratisk process.

1 kommentar:

 1. Jag vill motsätta mig resonemanget lite.
  Det finns skalor av socialism, konservatism, kapitalism och liberalism.
  Fundera över vad som är motsatsen till socialism...
  Jag skulle beskriva det som att stoppa in 20 personer på en plan, blandade åldrar från 15-80, män och kvinnor, friska, sjuka och handikappade blandat och ingen känner varandra. Släng in en boll och peka på målen med uppmaningen att spela en match som går ut på att göra flest mål. Inga lag - alla mot alla. Inga regler annat än att var och en får stå för vad de gör och ta konsekvenserna.
  Vad det gäller frihet och äganderätt, så måste man också vara medveten om att det inte endast är staten som kan begränsa den för individen, utan även kapitalet/marknaden kan ha den funktionen.
  Därför är jag för en medelväg mellan socialism, liberalism, konservatism och kapitalism.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.