2022-08-23

Energifällan: Ökade CO2-utsläpp eller fattigdom


Den nya batterifabriken i Göteborg är tänkt att gå i produktion 2025. Men den vindkraft som skall att ge den nödvändiga elen (när det blåser) kommer inte att stå klar innan 2032.

SSAB:s tillverkning av fossilfritt stål planeras till 2030. Men anslutning till elsystemet kan enligt uppgift inte ske innan 2035.

Lägg till detta mer elektriska tåg, laddstolpar och all annan elektrifiering av samhället. Inom kort kommer vårt behov av elektricitet att fördubblas.

Att återställa Sveriges stabila elproduktion med kärnkraft kommer att ta i vart fall 5-10 år.

Vår ekonomi, våra jobb och vår välfärd är beroende av stabil tillgång till el. Går detta inte att ordna kommer vi att få se arbetslöshet, mer inflation och social oro.

Ekvationen går helt enkelt inte ihop. Det enda som kan möta vårt elbehov i tid och till rimlig kostnad är oljeeldade kraftverk. I vart fall tills vi hunnit bygga upp kärnkraften igen.

Vilket under en tid kommer att leda till ökade CO2-utsläpp. The irony.

Allt är konsekvensen av medvetet fattade politiska beslut - fattade av folk som inte begriper vad de sysslar med och som saknar förmåga till konsekvensanalys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.