2023-02-19

Allt är nytt, inget har förändrats


Det var på något sätt enklare förr, när Sverige var en gränsstat. Nu ligger vi inbäddade i Nato. Vilket är både bra och dåligt.

Bra, för att vi nu har en buffert mellan oss och galne Ivan. Dåligt, då det gör oss till en lockande måltavla för allehanda hot på grund av att vi sticker ut.

Sverige är ett land som Putin kan lockas att provocera mer än Nato-länderna, utan allt för allvarliga konsekvenser. Alla säkerhetsgarantier till trots.

Lite skamligt är det. Under kalla kriget ställde sig Sverige trotsigt neutralt mellan västerländsk demokrati och kommunistiskt förtryck. Men nu har det plötsligt blivit en väldig brådska att ansluta sig till det blå laget.

Jag reste en del i öststaterna. Förfall, förtryck och en våldsam miljöförstöring. Maten var som regel otäck och utbudet i butikerna bristfälligt. Det mesta var grått.

Det var de förtryckta östeuropeiska folkens sak som kom att engagera mig. Kampen mot det sovjetsystem som krossade människor och deras frihet.

Det är detta sovjetvälde som KGB-mannen Putin vill återupprätta. Det är ju bara att lyssna till vad karln säger. Sovjetunionen, fast med rövarkapitalism.

Under Putins makt finns ingen yttrandefrihet, ingen fri press och demokratin är tömd på allt som ger den innehåll och kraft. Det är vad han vill exportera. Med våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.