2023-05-08

Det är detta som är det normala


Detta är en bild från min kvällspromenad här i Berlin.

Folk sitter längs kanalen, dricker öl och röker en jolle i fredlig harmoni.

I Sverige hade väl polisen kommit för att röja upp.

På lördagsmarknaden säljs öl och vin per glas att avnjutas på plats. På närmsta Späti kan man köpa sig en öl till promenaden eller att dricka med kompisarna på bänken utanför.

När det är stor fotbollsmatch tar folk med sig stolar hemifrån och slår sig ner framför de storbilds-tv-apparater som sätts upp på trottoaren av späti-innehavare som i utbyte kan sälja massor av öl.

Här finns barer som bara är barer, utan något tvång på att behöva servera mat. Hål i väggen med enda regeln att det skall vara tyst utanför kl 22.

Den som vill röka tobak till sin öl går till en bar eller kneipe som har en skylt i entrén som säger Raucherlokal. Den som ogillar rök går till andra ställen.

Den som vill kan dansa dygnet runt. Varuhusets matavdelning har en bar som är rätt hard core. Och på nästa plan en liten servering som säljer kaffe, kakor och en sup.

I parken springer tyska nakna tvååringar och leker tafatt runt benen på de svarta killarna som säljer gräs. Ett par meter därifrån sitter deras föräldrar och har picknick.

Folk får göra i stort sett som de vill, så länge de inte stör någon annan. Frihet och ordning.

Det är detta som är det normala.

Sverige, å andra sidan, är fanatiskt.

1 kommentar:

  1. Ingen avskyr Sverige mer än jag, öresundspendlare och secessionist som jag är. Men jag satt, bokstavligen och tittade på lägenheter och jobb i Tyskland i mars 2020 för att fly från den svenska polisstaten som krossat Öresundsregionen, när omvärlden blev mer förtryckande över en natt. Det har varit en omskakande upplevelse, milt sagt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.