2024-01-21

Demokrati eller påverkansoperationer?

Bilden är ett montage. Citatet är autentiskt.

Är allt en rysk påverkansoperation eller genuint folkligt missnöje? Eller lite av varje?

Det råder ingen tvekan om att Ryssland har intresse av att destabilisera de liberala västerländska demokratierna. Till exempel genom påverkansoperationer. Det samma kan sägas om Kina och Iran.

Men det betyder inte att all opposition mot makten är påverkansoperationer.

Här i Tyskland anser en förkrossande majoritet av folket att regeringen gör ett uselt jobb. Inte minst har en verklighetsfrånvänd klimatomställning och energipolitik fått människor att frukta för sin ekonomi och sin framtid.

Var sjätte medelstort tyskt företag hotar att flytta tillverkning från landet. Bondeupproret växer och transportföretagen tycks nu ansluta sig. Regeringen buas ut varhelst dess medlemmar visar sig.

Stödet för det högernationalistiska AfD växer snabbt. Men enligt undersökningar säger 60% av de som väljer AfD att de inte delar partiets värderingar. De menar att det helt enkelt inte finns något annat att rösta på - om man ser till sakpolitiken.

Det politiska läget i Tyskland stämplas av regeringspartierna i allmänhet och de gröna i synnerhet som ett hot mot demokratin. Inte sällan förklaras folkligt missnöje som något slags påverkansoperation. Vilket nog är en farlig förenkling.

Nu är naturligtvis inte ryssen dummare än att han försöker utnyttja situationen - även om det är de tyska politikerna själva som ställt till det mesta av oredan.

Detta är inte unikt för Tyskland. Och det handlar inte bara om en verklighetsfrånvänd klimatomställning. Folk i allmänhet är dödligt trötta på allt woke trams och all identitetspolitik. Allt fler ifrågasätter vems intressen politikerna egentligen företräder.

Inte minst finns det ett missnöje med ett tondövt EU som flyttar allt mer makt från medborgarna till politiken, från medlemsstaterna till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda byråkrater.

Inför sommarens EU-val är tonläget redan uppskruvat. Fullt legitim EU-kritik brunsmetas och/eller utmålas som psyops. Vilket kan komma att straffa sig för EU:s arrogant självgoda ledare. Den som ignorerar saklig kritik kan lätt måla in sig i ett hörn.

Själv kommer jag att ge mig in i leken. Jag är kandidat nummer sju på Medborgerlig Samlings lista i EU-valet. Min plattform är EU-kritik, mänskliga rättigheter (speciellt rätten till privatliv och yttrandefrihet). Och jag står tydligt på Ukrainas sida mot Ryssland.

Det skall bli intressant att se om det politiska etablissemanget lyckas vända det till en dödsmördarnazistisk rysk påverkansoperation.

- o -


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.