2008-03-25

Som vanligt bryr sig ingen om det som är viktigt

I Sverige bestämmer regeringen. Punkt.

Riksdagen är ett tandlöst transportkompani. Våra domstolar är politiserade, på alla nivåer. Och någon konstitutionsdomstol – som kan upprätthålla grundlagen och våra fri- och rättigheter mot klåfingriga politiker – finns inte alls.

Detta är naturligtvis ett problem. Regeringen kan göra som den vill. Den kan inskränka våra fri- och rättigheter och rent av grundläggande demokratiska principer. Rättssäkerheten är hotad och det är tveksamt om vi verkligen lever i en rättsstat.

Om detta skriver riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson (m) i DN.

Hon noterar, mycket riktigt, att det är märkligt att riksdagsledamöterna finner sig i detta. Och att de inte verkar bry sig.

Dessutom är de flesta andra svenskar, debattörer och media fullständigt ointresserade av grundlagsfrågorna. Detta trots att den utredning som skall utforma vår framtida grundlag just nu arbetar som bäst.

Och om vi inte bryr oss...

Till artikeln.
Wikipedia om maktdelning.

4 kommentarer:

  1. Hon noterar, mycket riktigt, att det är märkligt att riksdagsledamöterna finner sig i detta. Och att de inte verkar bry sig.
    Maktkåtheten i vetskapen att kunna ha närmast absolut makt när det väl är deras tur vid köttgrytorna kan nog spela en rätt stor del i det tillståndet, oavsett partipolitisk färg..

    SvaraRadera
  2. Trots allt så litar ju politikerna, rätt så förståeligt, på sig själva. Det är folket som måste sätta press på dem att införa restriktioner på sig själva... och det är det dåligt på.

    SvaraRadera
  3. I teorin gillar jag idén om att ha grundlagar, så att politikerna inte kan stifta vilka lagar som helst. Men då gäller det att grundlagarna är sådana man själv tycker om. För om det finns en grundlag man ogillar, då är det helt plötsligt inte lika roligt med grundlagar längre.

    SvaraRadera
  4. mer direktdemokrati, beslutande folkomröstnigar, det är inget dåligt förslag Pålsson gör.

    olof den andre

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.